Logo
 

Zonsverduistering 22 juli 2009

Logo

Wie de totale zonsverduistering van 22 juli 2009 wilde zien, moest op reis. Vanuit Nederland was er dit keer zelfs geen gedeeltelijke verduistering te zien, maar in India, Nepal, Bhutan, Bangladesh, China, Zuid-Japan, en de Marshall en Gilbert Eilanden was de eclips totaal. Met een duur van maximaal 6 minuten en 39 seconden was het zelfs de langste eclips van de 21e eeuw.
Animatie eclips 22 juli 2009

Maar wie er zo lang van wilde genieten, moest wel op de Stille Oceaan zijn, op de eilanden ten zuidoosten van Japan. Nabij de Chinese havenstad Shanghai werd echter altijd nog 5 minuten en 56 seconden gehaald, maar helaas gooide het slechte weer hier roet in het eten. Hoe verder je naar het westen ging, des te korter duurde de totaliteit. Aan de westkust van India duurde de totaliteit maar iets meer dan drie minuten. Een andere belangrijke reden waarom de meeste eclipsreizigers naar China gingen, is omdat de kans op helder weer daar groter zou zijn. Dit pakte echter anders uit.

Volgens de eerste berichten, hebben de meeste waarnemers in China de eclips niet kunnen zien door wolken en regen. Waarnemers in de buurt van Wuhan konden het verloop van de verduistering wel redelijk goed volgen ondanks bewolking. HD videobeelden die hier werden opgenomen in het kader van een internatioaal netwerkexperiment, waren onder andere te zien bij Rekencentrum SARA in Amsterdam. Hier was de corana redelijk goed te zien, maar ook was duidelijk dat er wolken voorbij kwamen. Op de andere twee waarneemlocaties van dit experiment, nabij Shanghai en op een Japans eiland, was nauwelijks iets te zien, al werd het er natuurlijk wel even donker.

Een fors aantal Nederlanders was op 22 juli 2009 in China of India om de totale eclips waar te nemen. Er waren vooral veel reizen naar China georganiseerd en veel van deze eclipstoeristen zijn dus teleurgesteld. Zie het ANP bericht op NU.nl. Maar er zijn ook mensen die wel geluk hadden. Zie de pagina met foto's en verslagen. Opvallend genoeg was de eclips op veel plaatsen in India, Bangladesh, Nepal, Bhutan en Myanmar wel goed te zien, ook al hadden deze landen een slechtere kans op goed weer volgens de weerstatistieken.

Live webcasts

De volgende sites boden live webcasts aan van deze eclips:

Als ze ondanks het slechte weer wat hebben kunnen zien, dan zullen de videobeelden hier nog enige tijd zijn te zien.

Persfoto's

The Big Picture is een fotoblog dat fraaie persfoto's thematisch bundelt. Op 22 juli was er natuurlijk een editie over de eclips.

Kaarten en voorspellingen

Kaarten en gedetailleerde informatie zijn te vinden op de NASA Eclipse website. Alle eclipsgegevens zijn gepubliceerd in NASA's Eclips Bulletin ‘Total Solar Eclipse of 2009 July 22’ (NASA/TP-2008-214169). Het kan als papieren versie worden besteld bij NASA, maar ook als PDF worden gedownload (6,7 MB).

Eclipsreizen

De volgende eclipsreizen waren bij ons aangemeld:
  • Stichting 'De Koepel' biedt in samenwerking met reisorganisatie Discover China abonnees van Zenit de gelegenheid de eclips mee te maken.
  • Henk Bril is mede-organisator van een 19-daagse reis naar China van 15 juli tot 3 augustus.
  • Georeizen organiseert een 19 daagse eclipsreis, met tevens aandacht voor de geologie en cultuur van China. De astronomische begeleiding is in handen van Robert Wielinga (Sonnenborgh - Museum & Sterrenwacht).
  • Baobab organiseert reizen naar China van 10, 15, 20 en 30 dagen.
  • Djoser gaat 5 dagen naar Shanghai in China, 17 dagen naar China, 29 dagen naar China en Tibet, en 22 dagen naar India.
  • Koning Aap heeft reizen van 8 en 16 dagen naar China.
  • Battuta Reizen heeft reizen van 11, 17 en 26 dagen naar China.
  • Footsteps in Asia gaat 9 dagen naar China.
  • Waecicu Tours gaat 8 dagen naar China.
  • Travelinck gaat 11 dagen naar China.
  • Aigo Travel organiseert samen met amateurastronoom F.J. v.d. Meulen een 17-daagse reis naar China. Let op: KNVWS-leden krijgen 150 euro korting op de deelnameprijs.
  • DrieTour Reizen gaat 15 en 22 dagen naar China.
  • Europlanetarium in Genk gaat 15 dagen naar China en heeft nog enkele plaatsen vrij.
  • Vanuit België organiseert All Ways een reis van 16 dagen naar China.


Onderstaande kaart van het eclipspad over China is afkomstig van de NASA Eclipse website.



Maximale duur: 6m 39s
Maximale breedte totaliteitsgordel: 258 km


Website ontwikkeling: Edwin Mathlener
© 1999-2013 Stichting 'De Koepel'; © 2014-2024 Edwin Mathlener