Logo
 

Ringvormige zonsverduistering 1 september 2016

Logo

Een ringvormige zonsverduistering is niet zo indrukwekkend als een totale verduistering: de corona blijft achterwege, maar een ringvormige zon is ook een bizar gezicht. Zeer de moeite waard om eens te gaan bekijken. En sommige van de Afrikaanse landen waar deze eclips te zien is, zijn goed voor toeristen toegankelijk. Gabon en Kongo zijn niet zo geschikt voor toeristen, maar Tanzania, Mozambique en Madagascar zijn (redelijk) populaire bestemmingen. Het eiland La Reunion is ook een interessante optie, maar met een eclipsduur van ruim 3 minuten in Tanzania is dat land waarschijnlijk favoriet.

kaart eclips september 2016

Bovenstaande afbeelding toont het zichtbaarheidsgebied van de verduistering. De blauwe strook in het midden is het gebied waarin de eclips volledig ringvormig zal zijn. Aan weerszijden ervan ligt een veel breder gebied van waaruit een gedeeltelijke verduistering te zien is. De noordelijke grens van dit gebied gaat over Noord-Afrika, de zuidelijke ten zuiden van Afrika. De lichtblauwe lijnen verbinden de plaatsen waarvoor de grootte van de eclips respectievelijk 80, 60, 40 en 20 procent bedraagt. De tijdstippen bij de groene lijnen geven aan wanneer de eclips daar maximaal is. Deze tijd is gegeven in UT; dat is 2 uur vroeger dan de zomertijd in Nederland. In de twee rode ovale gebieden is slechts een deel van de eclips te zien. In het linkerovaal is het einde van de eclips te zien, maar niet het begin. De zon komt er tijdens de zonsverduistering op. In het rechterovaal is wel het begin van de verduistering te zien, maar niet het einde, omdat de zon er tijdens de verduistering ondergaat. (Illustratie: F. Espenak/NASA)

Kijk hier voor een detailkaart met aanvullende informatie.

Op reis voor totaliteit?

Afrika is voor veel mensen een populaire vakantiebestemming en het zal waarschijnlijk niet veel moeite kosten om een reis te boeken naar de centrale lijn. Ook een aantal reisorganisaties bieden groepsreizen aan.

Online kijken

Deze eclips zal vast ook weer online te zien zijn. Een bekend adres om deze 'webcasts' te vinden is Slooh.
Update 1 september 2016: Slooh heeft intussen deze film gepubliceerd:

(Opname: Slooh en Weathernews Japan)


Website ontwikkeling: Edwin Mathlener
© 1999-2013 Stichting 'De Koepel'; © 2014-2024 Edwin Mathlener