Logo
 

Totale zonsverduistering 2 juli 2019

Logo

Dit is de eerstvolgende totale zonsverduistering waar heel veel liefhebbers naar uitkijken. Hij zal goed zichtbaar zijn vanuit Chili en Argentinië en die landen zijn voor ons ook het makkelijkste om naartoe te reizen, maar het punt waar de eclips het langste duurt ligt midden in de Stille Oceaan. Ook op Oeno, een van de Pitcairn eilanden, is de zonsverduistering totaal te zien.

De grootste duur van de totaliteit van deze eclips is 4 m 33 s en daarvoor moet je dus midden in de Stille Oceaan zijn. In Zuid-Amerika is de totaliteitsduur afgenomen tot ongeveer 2,5 minuut en is het verschijnsel in de namiddag of avond te zien. Bedenk dat het in juli op het zuidelijk halfrond winter is, wat betekent dat het weer kan tegenvallen. Daar staat tegenover dat het eclipspad door vooral in Chili door bewoond gebied gaat dat goed is te bereizen.

kaart eclips augustus 2017

Bovenstaande figuur toont het zichtbaarheidsgebied van de zonsverduistering van 2 juli 2019. Het pad van de totale eclips begint in het westelijk deel van de Stille Oceaan en loopt vandaar naar het oosten, waar het eindigt boven Zuid-Amerika. Aan weerszijden van het totaliteitspad is een veel breder gebied waar de zon slechts gedeeltelijk verduisterd wordt. De lichtblauwe lijnen verbinden de plaatsen waar de grootte van de eclips respectievelijk 80, 60, 40 en 20 procent bedraagt. De tijdstippen bij de groene lijnen geven aan wanneer de eclips daar maximaal is. Deze tijd is gegeven in UT; dat is 2 uur vroeger dan de zomertijd in Nederland. In de twee rode ovale gebieden is slechts een deel van de eclips te zien. In het linkerovaal is het einde van de eclips te zien, maar niet het begin. De zon komt er tijdens de zonsverduistering op. In het rechterovaal is wel het begin van de verduistering te zien, maar niet het einde, omdat de zon er tijdens de verduistering ondergaat. (Illustratie: F. Espenak/NASA)

Een gedetailleerde kaart van het eclipsgebied, op basis van Google Maps vind je op deze NASA-website.

Op reis voor totaliteit?

Naar deze eclips worden een aantal groepsreizen georganiseerd, maar deze zijn inmiddels volgeboekt. Chili is ook goed zelfstandig te bezoeken en met een eigen (huur)auto kun je dan een goede waarmeemplek vinden.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op deze websites:
NASA Eclipse Web Site
Wikipedia

Online kijken

Deze eclips is zeker ook online te zien. Een bekend adres voor sterrenkundige 'live streams' is Slooh. Google voor actuele informatie op: live stream eclipse 2019

Stuur foto's in!

Net als bij eerdere eclipsen willen we ook dit keer leuke foto's op deze site plaatsen. Jouw foto er ook bij? Stuur hem in naar "eclips at edwinmathlener.com".
Wil je je foto's mogelijk ook in druk terugzien, stuur ze dan in voor plaatsing in Zenit: "amateursactief at zenitonline.nl".


Website ontwikkeling: Edwin Mathlener
© 1999-2013 Stichting 'De Koepel'; © 2014-2024 Edwin Mathlener