Foto's en waarnemingen 1 augustus 2008

De eclips van 1 augustus 2008 duurde niet zo lang, maar dat weerhield de echte eclipsenthousiastelingen er niet van om op reis te gaan naar Mongolië of Siberië.


Foto's en waarnemingen

Ondanks de negatieve weersverwachting was de gedeeltelijke eclips in grote delen van Nederland goed te zien, zoals op Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht. Hieronder volgt een impressie van de inzendingen vanuit Nederland en uit de totaliteitszone die we tot dusver hebben ontvangen. We danken alle inzenders heel hartelijk, maar kunnen helaas niet alle foto's plaatsen.



René Weenink uit Maarheeze gebruikte een Canon 40D camera met Canon EF 300mm telelens en twee teleconvertors om in te zoomen op de maanrand voor de zon. Hij zegt zelf: "Op de ... opname is het maanreliëf te zien dat zich duidelijk aftekent tegen de zon. Dat het daadwerkelijk het maanreliëf is valt op te maken uit het feit dat dit reliëf herkenbaar is op meerdere opnames die ik heb gemaakt." De belichting van deze opname was 1/400s bij f/8, ISO 200. Het tijdstip van de opname was nagenoeg tijdens het maximum, om precies te zijn 11:23:37 uur.



Rob Bakker te Schoorl gebruikte de nog aanwezige wolkenflarden als filter en schoot "op goed geluk" met een Canon 300D met een Tamron 200-500 telelens.


Eclipsreiziger Henk Bril bleef dit keer thuis en schoot deze leuke serie.



Robert Hoetink uit Enschede legde deze sfeervolle serie vast.


Marco Langbroek uit Leiden maakte een volle serie eclipsplaatsjes van begin tot eind. De opnamen zijn om de ca. 10 minuten, behalve nabij begin en eind. Hij gebruikte een Meade ETX-70 telescoop met Solar Screen, oculairprojectie met 26mm Plössl en een Canon EOS 450D camera.


Jan Witte uit Middelburg maakte ook een mooie serie opnamen. Hij schrijft: "Door gebruik te maken van een kleine telescoop en een DSI, die een grotere chip heeft dan een webcam, kon de zon net beelvullend worden opgenomen. De DSI was ingesteld om elke seconde een opname te maken. Een aantal heb ik gebruikt om een compilatie te maken. Op het laatst was er veel bewolking. Toch gelukkig een redelijk verloop vast kunnen leggen."



Jørgen en Mariska Brouwer uit Zweden zaten dichter in de buurt van de kernschaduw en zagen dus een wat grotere eclips dan wij in Nederland.


Lynn van Rooijen-McCullough uit Blaricum zag de eclips totaal in China. Zij mailde ons: "Slechte internet verbinding dus het lange verhaal komt later! Vele mooie foto's en waarnemingen. Hierbij twee volstrekt onbewerkte "first impressions", de diamond ring (hiernaast) met mijn Canon 10D & Stellarvue 80 en het 2de contact met mijn Canon 20Da en 300mm Telefoto lens. Dat die meer gevoelig is in infrarood is (gelukkig!) duidelijk te zien. Verder onze eclipssite in WeiZiXia, vlakbij Yiwu en speciaal voor de eclips gebouwd. Bijna 2 min totaliteit, maar kort daarvoor lichte paniek doordat er veel bewolking was. Net op tijd kwam de zon door. Ook het einde, 4de contact hebben wij niet kunnen waarnemen, maar het was fantastisch."



De totaal verduisterde zon op het moment van 2e contact, vast gelegd door Lynn van Rooijen-McCullough.



Na thuiskomst stuurde Lynn van Rooijen-McCullough ons deze foto. Deze is samengesteld uit twaalf foto's met belichtingen van 1/1500 tot 1 seconde. Het resultaat benadert het beeld zoals ze dat met eigen ogen gezien heeft.



Een fraaie serie van de gehele eclips, vastgelegd door Lynn van Rooijen-McCullough.


Eclipsreiziger Hans van der Meer stuurde ons enkele eerste foto's uit de Gobi woestijn. Hij schrijft: "Wij waren met Eclipse-City op de centrale lijn in de Gobi woestijn, ruim 100 km ten noordoosten van Jiayuguan. De woestijn lijkt hier nog het meest op een Marslandschap met allemaal heuveltjes. We hadden een prachtig zicht op de totaliteit, die rond 19:13 plaatselijke tijd 1m50s duurde. Omdat de zon laag stond, en er toch wat wolken waren, waren de 'schaduwkegeleffecten' goed zichtbaar. Ook hadden we een goed zicht op Mercurius en Venus. Door de korte tijd heb ik geen moeite gedaan om Saturnus waar te nemen, maar ik heb op het web gezien dat anderen dat wel gedaan hebben."
De foto hiernaast toont de gehele corona.



Op deze foto van Hans van der Meer zijn de planeten Mercurius en Venus te zien in de buurt van de verduisterde zon.



Bij nadere inspectie van zijn foto's ontdekte Hans van der Meer dat de ster delta Cancri is te zien in de corona. Deze is overigens ook zichtbaar in de compositiefoto van Lynn van Rooijen-McCullough (een stukje hierboven).



Later ontdekte Hans van der Meer dat ook de ster gamma Cancri is te zien. Beweeg met je muis over de foto om een zwartwit-versie met meer contrast te zien.



Eclipsfotograaf en astronoom Peter den Hartog zag de eclips in Mongolië. Hij maakte daar deze fraaie groothoekcompositie van de gehele verduistering, die op dit formaat helaas niet zo goed overkomt.



Peter den Hartog maakte ook deze fraaie foto van de corona. Deze is samengesteld uit 18 foto's gemaakt tijdens de tweede helft van de totaliteit.


Anja Verschoor zag de eclips in China. Zij heeft een leuk fotoverslag geplaatst op haar website.


Maarten van Beek zat tijdens de totaliteit in Novosibirsk. Hij doet verslag van zijn reis op zijn weblog.


Fraaie professionele sfeerfoto's zijn te zien in het fotoblog The Big Picture.

Terug naar inhoudsopgave