Fotogalerij (6)

Naar pagina 12345678

Roef Mählmann uit Emmeloord stuurde ons, naast een aantal opnamen van de eclips zelf, een fotocollage die door zijn 12-jarige dochter Martina is gemaakt. Het zijn foto's van een dorpje ten noordwesten van Diemanstein bij Nordlingen (ca. 100 km NO van München), met de bewolking erboven.  Dit geeft een aardig beeld van hoe snel het donker wordt. De acht fotos zijn gedurende 5 minuten gemaakt, waarbij de laatste vier nog binnen tien seconden. Omdat het een automatisch toestel betrof, worden de lichtomstandigheden gecompenseerd. Zo is bijvoorbeeld 1 minuut van te voren de straatverlichting al aan, en heeft het toestel vanaf 5 seconde van te voren geflitst, zelfs de foto tegen de verduisterde zon in.

Een andere collage kregen we van Jeroen Everaars, die de zonsverduistering heeft gezien vanuit Prien am Chiemsee in Zuid-Duitsland. Gelukkig was daar nog 20 seconden van de totaliteit te zien - elders in Duitsland was dat wel anders! De foto's zijn gemaakt met een 400 mm lens plus een 2x teleconverter. Met een gesloten diafragma kostte dat al zoveel licht/stops, dat er geen extra filter nodig was - iets wat je uiteraard niet met een gewoon standaardobjectief moet proberen. 'De sluitertijd en diafragma-opening tijdens de totaliteit waren goed voorbereid, dus dat ging perfect. En zo hield ik ook nog acht seconden over om om me heen te kijken', aldus Jeroen.

Wouter Oepts uit Eindhoven was één van de gelukkigen die de eclips heeft kunnen zien vanuit Altmünster, Oostenrijk. Een mooie foto van de eerste diamantring was één van zijn souvenirs.

De meest gunstige waarneemlocaties lagen echt in het oosten. Frits Moens was op 11 augustus aan de Zwarte Zeekust nabij het plaatsje Kamen Brjag in Bulgarije. Bijgaande, bijzonder fraaie opnamen zijn gemaakt met een Pentax MX camera met 1000mm/F11 reflex lens. Gebruikte film: Kodak diafilm 100ASA. Opnieuw is goed te zien hoe de keuze van belichtingstijd het karakter van de foto bepaalt. De bovenste opname is 1/250 sec belicht, de onderste 1/4 sec.

We sluiten deze pagina af met een fraaie foto van de corona, gemaakt door Gert Gooris. Hieruit blijkt dat ook in het westen - Veules les Roses aan de Normandische kust - van de eclips kon worden genoten. De gebruikte apparatuur: 400mm/F5.6 telelens met 2x converter op Kodak 100 ASA film, belichting een paar seconden. De telelens zat op een C8-telescoop gemonteerd die de beweging van de zon volgde.

Naar pagina 12345678
 
Terug naar inhoudsopgave Maanschaduw vanuit de ruimte