Foto's en waarnemingen 31 mei 2003

Op deze pagina staan impressies en foto's van de zonsverduistering van 31 mei 2003 die zijn gedaan door waarnemers in Nederland en daarbuiten.

Op 31 mei j.l. werd de zon vrijwel volledig bedekt bij zonsopkomst! Ondanks het vroege uur werd deze gedeeltelijke verduistering door zeer veel Nederlanders gezien, wat vooral te danken was aan het mooie weer. O.a. in Schotland was deze verduistering ringvormig: de maan stond tijdens de maximale bedekking te ver van de aarde om de zon helemaal af te kunnen dekken. Daardoor bleef er een ringvormig stukje zon te zien en werd er geen corona zichtbaar. Op deze pagina staan veel foto's die wij van Nederlandse waarnemers mochten ontvangen.

Eclips vanaf de Domtoren
Nevenstaande foto werd gemaakt door Edwin Mathlener, webmaster van deze site, vanaf de Domtoren. Meer foto's gemaakt op de Dom staan op aparte webpagina's van Edwin Mathlener en Robert Wielinga.


Molen met eclips
Deze fraaie foto ontvingen we van Jur Bosboom uit Muntendam. De foto is gemaakt bij watermolen Zeldenrust te Noordbroek (Groningen).

Luc_Sijmons.jpg
Luc Sijmons in Schaffen (België) was ook vroeg uit de veren. Helaas moest hij wachten tot 06h11 eer de zon door het wolkendek kwam kijken.

Arjan_Visser.jpg
Arjan Visser uit Glanerbrug maakte deze foto vanuit Gronau (Duitsland) met zijn Sony DSC-P92 digitale camera.

Hans Winkelaar stuurde ons een link naar een verslag van een eclipsparty in België, georganiseerd door het Europlanetarium te Genk.

Eric_de_Redelijkheid.jpg
Foto genomen bij Achthoven/Montoort door Eric de Redelijkheid uit Utrecht.

Berna_Endstra.jpg
Berna Endstra schreef ons: "Gisterenmorgen ben ik om 5 uur opgestaan om samen met man en zoon van 13 de zonsverduistering te bekijken. Om half 5 werd ik al wakker en hoorde ik de vogels fluiten. Het was al licht aan het worden. Van half 5 tot 5 uur leek het iets donkerder te worden inplaats van lichter. De vogels werden bijna helemaal stil. Om 10 over 5 zijn we naar de dijk gegaan. Wij wonen in Macharen, een klein dorpje aan de Maas bij Oss. Vanaf de dijk bij het kanaal (dit loopt van de Maas naar Oss) heb je uitzicht over de polder met hier en daar bomen richting Megen. Het viel me toen pas op dat we geen strakke horizon hebben. De lucht was in de verte nevelig. Het duurde dan ook tot bijna kwart voor 6 dat de zon te voorschijn kwam als een waterig rood schijfje. In het kwartier daarna werd dit schijfje steeds roder en schoof de maan langzaam naar links. Ik heb een foto gemaakt van de zonsverduistering even na 6 uur. Ondertussen gingen de vogels weer opnieuw fluiten en werd het steeds lichter. Het was een hele bijzondere gewaarwording."

Fred_Kramer.jpg
Fred Kramer uit Maassluis maakte deze foto naast de snelweg A20 bij Maassluis. Hij schreef ons: "Het was wel weer een unieke belevenis. Heel apart om de zon als een smalle sikkel op te zien komen. Het haalde meteen weer goede herinneringen op van de totale zonsverduistering in 1999. Qua waarnemingen zijn me eigenlijk geen opvallende zaken opgevallen. Vogels gingen gewoon door met fluiten."

Chris_Schram.jpg
Chris Schram maakte deze foto om 5.31 vanuit Nootdorp (bij Den Haag).

Alex_Prooper.jpg
Alex Prooper maakte deze sfeervolle foto boven de Amstel bij Uithoorn.

Hans_Hagebout.jpg
Een digitale opname van Hans Hagebout gemaakt bij de Geniedijk in Hoofddorp om 05.42 uur.

Joost_Mascini.jpg
Deze foto van de zonsverduistering is gemaakt op de Durgerdammerdijk (bij Amsterdam) met uitzicht op Durgerdam. De camera is een Nikon Coolpix 995 (digitale camera). Zo schreef ons Joost Mascini uit Amsterdam.

Frank_Declau.jpg
Een mooie foto van Frank Declau.

Ben_Gerritsen.jpg
Ben Gerritsen meldt: "Jammer Genoeg was hier in de Betuwe de opkomst van de zon niet te zien (balen) maar zo rond kwart voor zeven begon het zonlicht door de nevel heen te breken en kon het gebeuren goed gevolgd worden. Toen zijn ook deze impressies gemaakt. Opname ZV is een beeldje uit een videobandje, gemaakt met een Sony PC 100, foto ZV-Haalderen is met een digitale camera, Olympus C 300 genomen beide vlak bij het dorpje Haalderen in de Overbetuwe."

Jan_Kelderhuis.jpg
De zonsverduistering boven de Waddenzee bij Peasens Moddergat, gefotografeerd door Jan Kelderhuis uit Drachten. Meer foto's zijn te vinden op zijn website.

E_de_Jonge.jpg
Een sfeervolle foto gemaakt bij Veere door Esther de Jonge.

Paul_Davenne.jpg
Paul Davenne uit Capelle a/d IJssel schreef ons: Als amateur astronoom mocht ik natuurlijk niet de gedeeltelijke zonsverduistering vergeten. Daarom heb ik afgelopen zaterdag (31-05-2003) de wekker om 05:15 gezet om de gedeeltelijke zonsverduistering waar te kunnen nemen.
Vanuit mijn dakkapel heb ik vrij zicht op het oosten waar de zon opkomt. De avond ervoor had ik mijn telescoop, een 150mm refractor, en digitale fotocamera klaargezet om zodoende helemaal voorbereid te zijn om het spektakel vast te leggen.
Door de lage bewolking aan de horizon kon ik de sikkel niet direct zien maar om 05:45 zag ik plotseling het bovenste stukje van de gedeeltelijk verduisterde zon opkomen. Enthousiast en gefasineerd door dit schitterende natuur verschijnsel ben ik de eerste foto's gaan maken. Precies tussen mijn waarneemlokatie en de zon staat welliswaar een hoogspanningsmast maar dat heeft wel bijzonders foto's opgeleverd. Een uur lang heb ik zowel gefotografeerd, visueel waargenomen en gewoon genoten van het prachtige licht van de zonsikkel.
De eerste foto's zijn m.b.v. oculair projectie gemaakt en tonen een de werkelijke kleuren van de zon. In het begin was de zon mooi roze en ging langzaam over naar geel. Op een gegeven moment werd het licht te fel in het brandpunt van de telescoop en heb ik een zonnefilter toegepast. Rechtsboven op de foto is de zon te zien met filter, dat was ongeveer om 06:30.
Het was ook deze keer weer de moeite waard om hier vroeg het bed voor uit te gaan!

Richard_Bosman.jpg
Richard Bosman maakte deze foto op de Holtenberg in Twente. Hij kon zonder filter fotograferen omdat er lichte bewolking was. De opname is op een Kodak Elite Chroom 200 gemaakt met een 300 mm Olympus lens.

Jan_Roelofsen.jpg
Foto van Jan Roelofsen uit Veenendaal.

Arno_Bosma.jpg
Arno Bosma, een enthousiaste deelnemer van de cursus Sterrenkijken van het Artis Planetarium, maakte deze foto bij IJburg in Amsterdam met zijn twee dagen eerder aangeschafte kijker.

Jan_de_Boer.jpg
Een foto van Jan de Boer, secretaris van de KNVWS. Hij maakte ook een fotoverslag van de waarneemactie te Noordpolderzijl ten Noorden van Warffum.

Marco_Lamers.jpg
Marco Lamers uit Nijverdal maakte deze foto met een 10 cm Maksutov telelens vanuit Noordwijkerhout.

Ruud_Rulkens.jpg
Een mooie foto van de zonsverduistering genomen vanuit 't Rooth (nabij Cadier en Keer en Sibbe (Zuid-Limburg) met zicht op de molen van het gehucht "Gasthuis". De foto is genomen met door Ruud Rulkens met een videocamera omstreeks 05.50 uur.

FredPrins.jpg
Fred Prins maakte deze foto in het Oudorperhout in Alkmaar. De vogel is een grutto.

ArjenHofland.jpg
Leuke foto van Arjen Hofland uit Delft.

FreekSlangen.jpg
Freek Slangen uit Utrecht schreef ons: "Voor deze gelegenheid ben ik, slechts gewapend met een digitale camera naar Schotland afgereisd om daar de ringvormige zonsverduistering waar te nemen. Ik ben in Durness neergestreken, volgens de Britten 'The best place on the Brittish mainland to view the eclipse'. Dat was te merken want de dag voor de eclips was er al een BBC ploeg opnames aan het maken voor 'The sky at night'. De avond voor de eclips stroomde de camping vol maar omdat ikal een aantal dagen eerder aangekomen was had nog de keuze mijn tent direct aan de rand van de klif te zetten. Zo was het uitzicht op zee optimaal. 's Avonds en 's nachts was iedereen al druk aan het voorbereiden en het werd al snel duidelijk dat er van slapen niet veel meer zou komen en hoewel iedereen behoorlijk gespannen was,was de sfeer opperbest. Hier en daar vinden luidruchtige eclipsfeesten plaats en dit had zelfs tot gevolg dat er mensen de volgende dag een dubbele kater hadden; van van de drank en de ander omdat ze vergeten waren op te staan en zodoende de eclips gemist hadden.
 
Uiteindelijk kwam het grote moment. de zon kwam voor ons onzichtbaar op (3:22 uur UT) omdat de horizon schuil ging achter bewolking. De spanning nam toe maar juist op het momend dat de ringvormige fase aan de gang was kwam de zon voorzichtig tevoorschijn. Ik had mijn eerste ringvormige verduistering gezien! Daarna werd het alleen maar mooier doordat de langzaam breder wordende sikkel door de mistlagen een prachtig beeld vormde. Het deed mij sterk denken aan de foto's van de 'ring of fire' uit 1992 (Californië). Helaas was het na een uur alweer voorbij.

ArieNouwen.jpg
Arie Nouwen maakte deze digitale opname in de Alblasserwaard.

JoopSchotman.jpg
Joop Schotman maakte deze sfeervolle foto op een berg bij Ullapool in Schotland.

HanvanGeel.jpg
Han van Geel maakte deze foto op de Oesterdam (Oosterschelde) vlakbij Tholen/Bergen op Zoom. Hij gebruikte een Nikon Coolpix 990 digitale camera.

RobvanVliet.jpg
Rob van Vliet schreef ons: "Hierbij een collage zoals de zonsverduistering van 31 mei 2003 er in Delft-Zuid uitzag. Het zijn prime focus opnamen gemaakt met een Meade ETX90 en een Minolta 7000 spiegelreflex, op Fuji Superia 200. Een zonnefilter was niet nodig. De foto's zijn na afdrukken gescand en bewerkt tot een collage.
Het aardige is, dat niet alleen de kleur verandert (rood-oranje-geel-wit), maar ook de vorm van de zon. Hoe lager aan de horizon, hoe meer afgeplat de zon is door de vervorming van de atmosfeer. Dat merk je niet op als je er naar kijkt, maar als je de opnames over elkaar positioneert, merk je dat bij elke opname de zon iets minder (telkens een paar pixels) afgeplat wordt.
De collage is net een metamorfose van Escher: Tussen 2 opeenvolgende plaatjes is nauwelijks verschil te zien, maar toch verandert de zon van een rode sikkel in een witte schijf.
Ik beoefen deze hobby nog niet zo lang. Dit is voor het eerst dat ik iets inzend naar amateurs actief. Uiteraard ben ik al jaren een trouw lezer van Zenit!"

RobBakker.jpg
Rob Bakker uit Heerhugowaard maakte deze foto met een Casio q-v 5700 digitale camera met een voorzetlens. 

MartinPutto.jpg
Gemaakt door  Martin Putto, vanaf een dak in hartje Rotterdam.

MarkSchut.jpg
Mark Schut mailde ons: "Vorige week zaterdagmorgen om 3 uur 's nachts ben ik met twee vrienden naar een verlaten dijk nabij Enkhuizen (Oosterdijk om precies te zijn, gelegen tussen Andijk en Enkhuizen) gereden, om daar naar de
zonsverduistering te kijken. We hadden een mooi uitzicht op het
IJsselmeer, maar het begon nogal bewolkt. Gelukkig brak al snel de zon
door (om ongeveer tien over half zes) en was de gedeeltelijke eclips te
zien. Naarmate de tijd verstreek, werd de bewolking steeds minder en was
het 'schouwspel' eigenlijk perfect te zien. Natuurlijk hebben we ook foto's gemaakt. Op www.zonsverduistering2003.tk is een fotogallerij te vinden met de rest van de foto's."

LeonRodenburg.jpg
Leon Rodenburg uit Scheveningen had een bijzondre waarneemplaats: "Vorige week nam ik deel aan de North Sea Race Harwich - Scheveningen. Op positie 52º 32' noord, 1º 58' oost heb ik de bijgevoegde foto's genomen vanaf mijn zeilboot MAYRA. Het weer was erg rustig, te rustig voor een zeilwedstrijd. De hele nacht hadden we al genoten van een prachtige sterrenhemel, vallende sterren en satellieten. De afsluitende zonsverduistering was geweldig."

JoopvanAerts.jpg
Foto gemaakt op de Posbank in Rheden met een Canon EOS 30 met 70-200 4L objectief en 1.4 teleconverter door Joop van Aerts.

ElsePenning.jpg
Else Penning maakte deze foto op de Waddendijk langs de zuidrand van Terschelling, ter hoogte van Formerum, vanwaar zij een prachtig uitzicht had op het hele gebeuren.

Terug naar inhoudsopgave