Totale zonsverduistering 29 maart 2006

De totale zonsverduistering van 29 maart 2006 is de eerstvolgende die voor Europeanen de moeite waard is om op reis te gaan. De verduistering duurt maximaal 4 minuten en is ondermeer te zien vanuit Turkije en Noord-Afrika.

Bovenstaande Flash-animatie laat zien hoe op 29 maart een waarnemer in de ruimte, de maan voor de aarde langs kan zien bewegen, waarbij de schaduw over de aarde zwiept. Er is ook een Quicktime versie (1 MB) beschikbaar.

Kaarten en voorspellingen

Wie alles wil weten over deze verduistering wordt verwezen naar de website van Fred Espenak, die net als altijd samen met zijn collega Jay Anderson weer alle details vooruit heeft berekend en in kaarten heeft samengevat. Deze zijn in november 2004 ook gepubliceerd in NASA's Eclips Bulletin "Total Solar Eclipse of 2006 March 29" (NASA/TP-2004-212762). Het kan als papieren versie worden besteld bij NASA of Stichting 'De Koepel', maar ook als PDF worden gedownload in lage resolutie (5 MB) en hoge resolutie (27 MB).
De ervaren eclipsreiziger Wil Carton vat in dit artikel de belangrijkste informatie uit dit rapport voor u samen. Onderstaande kaart, overgenomen van Espenak, toont de voor Europeanen meest relevante locaties.

Kaart eclips 2006 

Voor de meeste reizigers dit jaar is Turkije de favoriete bestemming. Het totaliteitspad kruist de touristische zuidkust van Turkije, dus daar zijn voldoende faciliteiten beschikbaar. Maar ook de noordkunst van Afrika is aantrekkelijk. De kansen op een heldere hemel zijn daar eind maart beter dan in Turkije. De centrale lijn van de eclips loopt precies door Libië, wat niet ieders ieders voorkeur heeft, maar het uiterste westen van Egypte ligt voldoende dicht in de buurt. De  totale eclips duurt daar toch nog ruim 3 minuten. Maar ook Libië is tegenwoordig goed door touristen te bezoeken, en is de beste bestemming voor wie de langste eclips wil zien.
Wie nu nog reisplannen wil maken, kan het makkelijkste terecht in Turkije. De toegang tot Libië moest lang van te voren geregeld worden, en ook de toegang tot de eclipszone in Egypte lijkt inmiddels beperkt te zijn tot mensen die al langer van te voren besproken hebben.

Voor het gemak plaatsen we ook directe links voor de kaarten van Zuid-Turkije, Noord-Turkije en Noord-Afrika.

Gebruikers van Google Earth kunnen dat programma gebruiken om het eclipspad te bekijken, dankzij Hans van der Meer, die de data van Fred Espenak heeft omgezet naar een formaat dat Google Earth kan inlezen. Zie hier voor meer informatie.

Live webcast en podcast

Het Exploratorium uit San Francisco verzorgt ook dit jaar weer een live webcast vanuit het pad van de eclips. Dus ook als u niet op reis gaat, kunt u wellicht de eclips waarnemen.
Het Exploratorium werkt samen met de NASA, die ook een live webcast pagina hebben ingericht. Lukt de webcast niet, kijk en luister dan naar de podcast.

Bijzondere initiatieven

Turks-Nederlandse scholierenuitwisseling rond zonsverduistering: Twintig leerlingen uit Friesland en Groningen, en twintig leerlingen uit het Turkse Antalya maken zich op voor de totale zonsverduistering van 29 maart aanstaande. Het project is een initiatief van het Betasteunpunt van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Sterrenkundigen van de RUG en de Universiteit van Antalya zorgen voor de inhoudelijke ondersteuning. Sinds oktober 2005 werken de scholieren aan het project. Op 25 maart vertrekken de Nederlandse scholieren naar Turkije. Op 20 april komen de Turkse scholieren naar Nederland. Behalve op de betrokken Nederlandse scholen geven de leerlingen ook een presentatie op de voorjaarsbijeenkomst van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde in het Drentse Roden. Meer informatie is te vinden op www.rug.nl/zonsverduistering. Voor de achterblijvers en supporters is er ook een weblog .

Stuur foto's en waarnemingen in

Zie onze oproep voor foto's en waarnemingen.

Eclipsreizen

De Turkse zuidkust is een populaire zonbestemming en on-line of via een reisbureau is een tripje makkelijk zelf te organiseren. Tot kort voor de verduistering is dit waarschijnlijk nog te regelen, maar als ik u was, zou ik niet te lang meer wachten met boeken. Vaak zijn bij totale zonsverduisteringen hotels e.d. al lang van tevoren volgeboekt, maar dit is een touristisch gebied en dus zijn er veel faciliteiten. Egypte en Libië zijn bestemmingen die velen liever in georganiseerd verband zullen bezoeken. De meeste groepsreizen die hieronder worden genoemd, zullen inmiddels volgeboekt zijn, maar check de websites voor eventuele last-minute aanbiedingen.

De volgende groepsreizen zijn bij ons bekend:
 • Waecicu Tours organiseert een luxe achtdaagse eclipsreis naar Antalya in Turkije.
 • Gabrielle Pot Reizen organiseert een reis van acht dagen naar Turkije.
 • Stichting Geowetenschappelijke Activiteiten organiseert een reis van tien dagen naar Cappadocië in Turkije. Naast de eclips is er ook aandacht voor mineralen en archeologie, met deskundige wetenschappelijke begeleiding.
 • Astronoom en natuurfotograaf Peter den Hartog gaat met een groep van 14 personen van 25 maart tot 3 april naar Waw al Namus, in het zuiden van Libië.
 • Amateurastronoom Henk Bril organiseert een eclipsreis van 15 dagen naar Egypte. Deze reis heeft nog enkele plaatsen vrij.
 • De bekende astrofotograaf Arie Nagel organiseert een groepsreis naar Turkije van 8-dagen (te verlengen tot 15 dagen). Deze reis is inmiddels volgeboekt. (Nader informatie: vero2756@conceptsfa.nl - Martha v.d. Heuvel).
 • De ervaren eclipsdeskundige Wil Carton organiseert samen met KRAS-SterVakanties een 8-daagse reis naar Turkije. Nadere informatie bij: Wil Carton, Kastanjelaan 25, 1901 SB Castricum. Informatie: 0251 - 655395 of wil_carton@hotmail.com. Deze reis is inmiddels volgeboekt.
 • Sterrenkundige Theo Jurriens organiseert een reis van 15 dagen naar Libië.
 • SNP organiseert twee 8-daagse reizen en één 5-daagse reis naar Cappadocië in Turkije. De groepen komen op 29 maart bijeen om gezamenlijk met Govert Schilling de totale zonsverduistering te zien. Tussendoor geeft Govert separaat nog kleine workshops. Inmiddels zijn deze reizen volgeboekt.
 • Reisorganisatie Baobab organiseert eclipsreizen naar Egypte (8 en 22 dagen), Libië (9, 15 en 22 dagen) en Turkije (8, 15 en 21 dagen).
 • Reisorganisatie Djoser organiseert een 15-daagse reis naar Egypte, met behalve waarneming van de eclips o.a. ook een driedaagse woestijntocht. Ook is er een negendaagse reis naar Turkije.
 • Sahara Travel organiseert  8-, 13- en 15-daagse reizen naar Egypte, met behalve waarneming van de eclips een uitgebreide rondreis door de woestijn. Op 2 december is er een voorlichtingsbijeenkomst in Zwolle.
 • Koning Aap Reizen organiseert eclipsreizen naar Turkije, Egypte en Libië.
 • DrieTour Reizen organiseert twee eclipsreizen naar Turkije in overleg met Piet Koning, educatief medewerker Volkssterrenwacht Bussloo. Het gaat hier om een 8- en een 15-daagse volledig verzorgde reis, waarbij verbleven wordt in een hotel ca. 6 km van de centrale lijn.
 • Ceramic Travel biedt één- en tweeweekse individuele arrangementen naar de eclips in Turkije.
 • Tussock Cruising organiseert tweemaal per jaar een zeilcruise aan de Turkse kust met veel aandacht voor de natuur onder begeleiding van een deskundige gids. Ook rond de eclips organiseren zij zo'n cruise.
 • Reisbureau Thomas Cook organiseert eclipstrips naar Turkije en Egypte.
 • De Nederlandse Jeugdvereniging voor Ruimtevaart en Sterrenkunde organiseert een eclipstrips voor alle leeftijden naar Turkije.
 • Öger Tours biedt twee korte eclipsexcursies aan voor wie individueel naar Turkije reist.
 • Isropa Reizen biedt een arrangement van twee dagen (28-29 mrt) naar Salloum voor wie individueel naar Egypte (Cairo) reist.

 

Terug naar inhoudsopgave