Zonsverduistering 1 augustus 2008

De totale zonsverduistering van 1 augustus a.s. is ver weg (Noordpool, Rusland, Mongolië en China) en duurt niet zo lang (maximaal 2m 27s), dus veel liefhebbers slaan een jaartje over en gaan in 2009 naar de veel langere eclips in China. Maar ook dit jaar worden er interessante reizen georganiseerd en voor de thuisblijvers is er vanuit Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering te zien.

In Nederland wordt ongeveer tussen de 20 en 30 procent van de zonnediameter bedekt. De bedekkingsgraad neemt toe naar het noorden. In Utrecht bedraagt de bedekking ongeveer 26 procent. Daar verschijnt om 10.37 een deukje linksboven in de zon. Dit groeit langzaam uit tot een flinke hap tot de verduistering om 11.25 maximaal is. De maan verlaat de zonneschijf weer om 12.16 aan de linkerkant. Op andere plaatsen kunnen de tijden iets afwijken.

Gedeeltelijke verduistering in Nederland

In Nederland en in heel Europa is deze verduistering van 1 augustus 2008 te zien als een gedeeltelijke  verduistering: we zien een hap uit de zonneschijf. Maar pas op: kijk niet zonder hulpmiddelen naar de zon. Gebruik een eclipsbril of projecteer het zonsbeeld met een verrekijker of telescoop. Een gewone zonnebril biedt onvoldoende bescherming.

De verduistering begint om 10.37 uur met een klein deukje aan de bovenkant van de zon:

Omstreeks 11.25 uur is de hap uit de zon maximaal:

Om 12.16 is de verduistering weer afgelopen:

Genoemde tijden gelden voor Utrecht. Op andere plaatsen in Nederland kan er een afwijking zijn van enkele minuten.

Bij een zonsverduistering en eclips van de zon komt de maan precies tussen de zon en de aarde in. Meestal bedekt de maan de zon niet helemaal en is er dus sprake van een gedeeltelijke verduistering. De zon blijft dan nog voldoende helder. We zien geen afname van het licht. Als de maan de zon wel helemaal afdekt, spreken we van een totale zonsverduistering en dan is er een mooie krans (een corona) rond de zon te zien. De verduistering van vandaag is totaal in een deel van Siberië en Mongolië.

Zorg er vooral voor om deze gedeeltelijk eclips veilig te bekijken door een filter of eclipsbril te gebruiken of door de zon te projecteren met verrekijker of telescoop. Voor informatie over eclipsbrillen: www.eclipsbril.nl

Op publiekssterrenwachten zoals Sonnenborgh is het in veel gevallen ook mogelijk om het verschijnsel veilig te bekijken.

On-line kijken

Net als bij voorgaande totale zonsverduisteringen, zal ook dit jaar het Exploratorium uit San Francisco een live webcast verzorgen van de totale verduistering. Zij doen dat vanuit China.
Dezelfde beelden zullen ook worden verspreid door NASA. (Ze zijn nog steeds te zien in dit archief.)
NovosibirskGuide.com brengt live beelden vanuit Siberië.

Kaarten en voorspellingen

Wie alles wil weten over de totale verduistering wordt verwezen naar de NASA Eclipse website die wordt onderhouden door Fred Espenak en Jay Anderson. Zij hebben wederom alle details vooruit berekend en in kaarten samengevat.
Deze zijn in maart 2007 ook gepubliceerd in NASA's Eclips Bulletin "Total Solar Eclipse of 2008 August 01" (NASA/TP-2007-214149). Het kan als papieren versie worden besteld bij NASA en bij De Koepel (zoekterm: TOTAL SOLAR ECLIPSE OF 2008), maar ook als PDF worden gedownload (7,4 MB).
Onderstaande overzichtskaart van het eclipspad is afkomstig uit de NASA-publicatie.



Maximale duur: 2m 27s
Maximale breedte totaliteitsgordel: 237 km

Wie het eclipspad wil bekijken in Google Earth, kan daarvoor een bestandje ophalen op de website van astronoom en eclipsreiziger Hans van der Meer.

Stuur foto's en waarnemingen in

Zie onze oproep voor foto's en waarnemingen.

Eclipsreizen

Eclipsreiziger Peter den Hartog heeft een groepsreis naar Mongolië gepland. Voor deze eclips lijkt dat de meest interessante bestemming, daar de kans op bewolking daar kleiner is dan in Rusland.
Hendrik Bril organiseert samen met Waecicu Tours een korte eclipssreis naar Siberië waarvoor nog plaatsen vrij zijn.
Ook de volgende reisorganisaties organiseren eclipsreizen: Djoser, Baobab, Koning Aap, Battuta Reizen.

 

Terug naar inhoudsopgave