Logo
 

Totale zonsverduistering 14 december 2020

Logo

Na die van 2 juli 2019, is dit de volgende totale zonsverduistering waar liefhebbers naar uitkijken. Ook deze is goed waarneembaar vanuit Chili en Argentinië, maar je moet er verder voor naar het zuiden reizen dan in 2019.

De grootste duur van de totaliteit van deze eclips is 2 m 10 s maar aangezien dat in Argentinië is, is overal op de centrale lijn in Zuid-Amerika de totaliteitsduur langer dan twee minuten. Aangezien deze verduistering in de zomer valt is de kans op goede waarneemomstandigheden waarschijnlijk beter dan in 2019. Meer gedetailleerde lokale omstandigheden zullen hier later worden toegevoegd.

kaart eclips december 2020

Bovenstaande figuur toont het zichtbaarheidsgebied van de zonsverduistering van 14 december 2020. Het pad van de totale eclips begint ten westen van Zuid-Amerika, loopt dan dwars over dit continent, en dan weer verder de Atlantische Oceaan over. Aan weerszijden van het totaliteitspad is een veel breder gebied waar de zon slechts gedeeltelijk verduisterd wordt. De lichtblauwe lijnen verbinden de plaatsen waar de grootte van de eclips respectievelijk 80, 60, 40 en 20 procent bedraagt. De tijdstippen bij de groene lijnen geven aan wanneer de eclips daar maximaal is. Deze tijd is gegeven in UT; dat is 2 uur vroeger dan de zomertijd in Nederland. In de twee rode ovale gebieden is slechts een deel van de eclips te zien. In het linkerovaal is het einde van de eclips te zien, maar niet het begin. De zon komt er tijdens de zonsverduistering op. In het rechterovaal is wel het begin van de verduistering te zien, maar niet het einde, omdat de zon er tijdens de verduistering ondergaat. (Illustratie: F. Espenak/NASA)

Een gedetailleerde kaart van het eclipsgebied, op basis van Google Maps vind je op deze NASA-website.

Op de site 'TimeAndDate' staat een mooie simulatie van de verduistering. Je kunt deze simulatie ook voor andere locaties laten afspelen, overal in het verduisteringspad. Let op: De tijden zijn de lokale tijden. Reken deze tijd dus eerst om via hun menubalk: optie Time Zones. (Met dank aan Angelique Schoonderwoerd voor de tip.)

Op reis voor totaliteit?

Reizen naar deze zonsverduistering zijn door de COVID-19-situatie helaas niet tot nauwelijks mogelijk. Wel zijn er organisaties die livestreams zullen verzorgen, zodat we toch nog een beetje mee kunnen genieten.

Online kijken

Google voor actuele informatie op: "live stream eclipse 2020". Voor de plaats Villarica in Chili zijn de tijdstippen:
Eerste contact: 15.41 MET
Totaliteit: 17.03 MET
Laatste contact: 18.31 MET
Je kunt er dus wel een poosje mee zoet zijn tijdens het (thuis)werk... maar echt interessant is zo'n stream wellicht alleen rond totaliteit; mis dat niet. En wil je de eclips toch samen beleven, organiseer dan een eclipsfeestje met vrienden via Zoom. Kun je toch samen kijken.

Stuur foto's in!

Zit je toch in Zuid-Amerika en kun je foto's maken, stuur deze dan in voor plaatsing op deze site! Stuur ze naar "eclips at edwinmathlener.com".
Wil je je foto's mogelijk ook in druk terugzien, stuur ze dan in voor plaatsing in Zenit: "amateursactief at zenitonline.nl".

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op deze websites:
NASA Eclipse Web Site
Wikipedia


Website ontwikkeling: Edwin Mathlener
© 1999-2013 Stichting 'De Koepel'; © 2014-2024 Edwin Mathlener