Logo
 

Geen eclipsbril, wat nu?

Logo

Heb je geen eclipsbril kunnen scoren? Niet getreurd! Er zijn andere veilige manieren om de eclips te bekijken. Ga in ieder geval niet tobben met cd's, oude fotonegatieven of beroete glaasjes. De kans dat je dan je ogen beschadigt is levensgroot aanwezig. Maar gebruik één van onderstaande alternatieven.

Lasglas

Een lasglas met een verduisteringsfactor van 13 of meer is zeker veilig. Te koop bij de doe-het-zelf-winkel.

Projecteer met verrekijker

Projecteer het zonsbeeld met een telescoop of verrekijker. Een telescoop heeft niet iedereen in huis, maar een verrekijker vaak wel. Gebruik niet je beste, duurste verrekijker, want door de hitte kan hij stuk gaan. Let ook op dat niemand per ongeluk door de kijker kijkt; dat is heel gevaarlijk. Met een verrekijker kun je een zonsbeeldje van 2-3 cm doorsnede projecteren op een vel papier zo'n 30 cm achter de kijker. Laat de dop op een van de objectieflenzen zitten, anders projecteer je twee beeldjes door elkaar. Het leuke van deze methode is dat je met veel mensen te gelijk kunt kijken.

Projecteer met een camera obscura

Klinkt duur maar is goedkoop. Neem een lange doos (bijv. schoenendoos) en prik aan de ene kant een klein gaatje (~ 1 mm), richt dit op de zon en aan de andere kant kun je dan aan de binnenkant een klein zonsbeeldje zien. Wil je meer contrast, maak dan de deksel weer op de doos met daarin een klein venster om naar het geprojecteerde zonsbeeld te kijken.

Projecteer met alles waar gaatjes inzitten

Allerlei objecten om ons heen werken als een camera obscura. We zijn er volkomen aan gewend om in schaduwen kleine ronde vlekjes te zien. Dit zijn zonsbeeldjes! Tijdens een gedeeltelijke zonsverduistering worden dit sikkeltjes. We zien dit in schaduwen van bomen, bij gaatjes in zonwering, onder een vergiet (leuk experiment), een klein gaatje tussen je vingers. Kijk tijdens een eclips om je heen en ga zelf experimenteren.

Bezoek een sterrenwacht

Veel publiekssterrenwachten zijn donderdag open. Met hun telescopen kun je veilig kijken en veel sterrenwachten hebben voldoende eclipsbrillen bewaard voor hun bezoekers. Kijk op dit overzicht van alle Nederlandse publieksterrenwachten om er eentje in jouw omgeving te vinden. Sterrenwachten en verenigingen die zeker meedoen staan op deze pagina van de KNVWS.

Tekst: Edwin Mathlener.


Website ontwikkeling: Edwin Mathlener
© 1999-2013 Stichting 'De Koepel'; © 2014-2023 Edwin Mathlener