Logo
 

Meer informatie op het Web

Logo

Professionele en educatieve eclipssites

NASA Eclipse Web Site: De Amerikaanse astronoom Fred Espenak verzorgt zeer veel rekenwerk aan eclipsen, waarbij hij dankbaar gebruik maakt van rekenmethoden ontwikkeld door Jean Meeus. Voor bijna iedere totale zonsverduistering publiceert NASA een dik rapport, geschreven door Espenak en zijn collega Jay Anderson, en deze informatie verschijnt ook op de NASA Eclipse Web Site, die door Espenak wordt onderhouden.
Maar deze uitgebreide site biedt nog veel meer! Bekijk ook eens dit overzicht van 12.000 zonsverduisteringen tussen 2000 v. Chr. en 3000 na Chr., samengesteld door Fred Espenak en Jean Meeus. Wie reisplannen wil maken voor de komende eeuw moet daarin dit overzicht van 2001 tot 2100 bekijken.

Dan McGlaun heeft met toestemming van NASA/GSFC, Fred Espinak en Jean Meeus de afzonderlijke beelden van elk van de 181 Saros cycli (zie boven) aan elkaar 'gewoven' tot leuke en indrukwekkende animatiefilms.

Fred Espenak rekent niet alleen, maar maakt ook zeer fraaie eclipsfoto's. Zie zijn website Mr. Eclipse.

De Werkgroep Zonsverduisteringen van de Internationale Astronomische Unie heeft ook een eigen website. Deze is meer bedoeld voor vakastronomen.

Het Exploratorium in een bekend wetenschapsmuseum in San Francisco met een leuke eclipssite. Op de dag van een eclips bieden ze vaak live webcasts aan vanuit verschillende locaties in het pad van de totaliteit. Erg leuk zijn de verslagen van historische eclipsexpedities, waaronder de Nederlandse expeditie uit 1901 naar Sumatra.

Collegasites in andere landen

De Britse site Hermit.org geeft veel informatie over zonsverduisteringen.

Ook de UK Eclipse Group heeft een uitvoerige site met veel foto's.

Eclipscalculator

Hans van der Meer heeft een handige on-line zonsverduisteringscalculator gemaakt, waarmee iedereen voor de eigen locatie kan uitrekenen wanneer en hoe een (gedeeltelijke) zonsverduistering is te zien.

Amateursites

Behalve de foto's die de verschillende eclipsgangers ons toesturen, staan er in veel gevallen nog (veel) meer foto's op hun websites. Hieronder starten we met een lijst van deze homepages. Aanvullingen en wijzigingen zijn welkom!

Henk Bril
Christiaan Klein Lebbink -- www.eclipsvakantie.nl
Jacob Kuiper
Astrosolarfolie gekocht voor je telescoop, maar geen idee hoe dit netjes te verwerken. Wetenschapsfotograaf Rob Doolaard heeft een duidelijke bouwbeschrijving gemaakt.

De Venusovergang

Transit of Venus  -- site van Steven van Roode.
Historische Venusovergangen  -- site van Rob van Gent.
transitofvenus.org -- interessante site.

Algemene informatie over de zon en over sterrenkunde

De virtuele zon, een multimedia-reis van het midden van de zon naar de aarde.

Astronet, de website van wetenschapsjournalist en eclipsjager Carl Koppeschaar bevat veel actueel sterrenkundig nieuws.

The Nine Planets, een overzicht van het gehele zonnestelsel.

SpaceWeather.com, over de relatie tussen zon en aarde.

NASA/Marshall Solar Physics, professionele site van het NASA Marshal Space Center.

NASA site met recente opnamen van de zon bij allerlei golflengten en veel links naar instituten en observatoria.

Sun-Earth Connection Education Forum, educatieve NASA site over de relatie tussen zon en aarde.

www.weerboek.nl, de website van meteoroloog Jacob Kuiper met informatie over diverse weer- en sterrenkundig gerelateerde verschijnselen (eclipsen, poollicht, lichtende nachtwolken, meteoren etc).


Website ontwikkeling: Edwin Mathlener
© 1999-2013 Stichting 'De Koepel'; © 2014-2022 Edwin Mathlener