Eclipsreizen in 2002

Dit jaar is er een totale zonsverduistering op 4 december, die maximaal 2 minuten duurt. Helaas vindt dat plaats midden in de Indische Oceaan. Wie genoegen neemt met een kortere duur, kan ook naar zuidelijk Afrika, net als in 2001, maar het is ook een aantrekkelijk idee om af te reizen naar Australië. 

Net als bij de voorgaande eclipsen is er weer veel detailinformatie te vinden op een speciale website van Fred Espenak. Wie op reis wil, vindt hier alles over locaties van de eclips, klimaatomstandigheden, en alles wat u verder moet weten over de landen waar de eclips te zien is. Onder aan deze pagina vindt u twee kaarten, berekend door Fred Espenak.

Er worden door verscheidene organisaties reizen naar de totaliteitszone gemaakt. Eén reis is een speciale NVWS-reis, wat inhoudt dat deze voldoet aan alle voorwaarden die de Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde aan dit soort evenementen stelt.

Naast de NVWS-eclipsreis naar Afrika (met NVWS-bestuurslid Henk Bril) zijn ook nog andere groepsreizen en individuele arrangementen beschikbaar.
Een overzicht van de mogelijkheden:

Afrika

In Afrika is de eclips te zien na zonsopkomst. Angola is politiek gezien niet het prettigste land om te gaan kijken, maar de eclips is goed te zien in het grensgebied van Zimbabwe, Botwana, Mozambique en Zuid-Afika.  De eclips is te zien in de vroege ochtend en duurt het langst naarmate men verder naar het oosten gaat. 

NVWS-reis onder leiding van Henk Bril:
Gedetailleerde informatie en een aanmeldingsformulier staat in dit PDF-bestand.

Andere eclipsreizen naar Afrika:

Reisbureau MilesTravel.com organiseert diverse individuele arrangementen (PDF-bestand)

Waecicu Tours organiseert net als voorgaande jaren een eclipsreis. Dit jaar gaat de reis naar Zimbabwe.

Vanuit Zuid-Afrika kregen we het verzoek om aandacht te schenken aan een eclipstrip die vertrekt vanuit Johannesburg en Pretoria. Zie dit PDF-bestand voor meer informatie. Informatie over een meerdaagse reis van Africa JOHAKA Safaris en American Expres staat in dit PDF-bestand.

Australië

In Zuid-Australië duurt de eclips maar een halve minuut, maar is te zien kort voor zonsondergang, wat garant staat voor fraaie plaatjes. En als u altijd al eens een trip had willen maken door Australië, dan is dit de perfecte aanleiding. 

NVWS-reis onder leiding van Jacob Kuiper:
Deze eerder aangekondigde reis is geannuleerd. Belangstellenden worden verwezen naar onderstaande aanbieders.

Andere eclipsreizen naar Australië:

Reisbureau Barrontravel.com organiseert diverse individuele arrangementen. Zie PDF-bestand

Een busonderneming met prachtige reizen (is mijn eigen ervaring) door de Australische Outback is Waywardbus, en zij organiseren enkele speciale eclipstrips
 

Tekst: Edwin Mathlener.

Kaart 2001
Boven: Kaart van het eclipspad over Afrika op 4 december 2002, berekend door Fred Espenak. Het langste duurt de eclips aan de oostkust.
Onder: Kaart van het eclipspad over Australië, berekend door Fred Espenak.

Kaart 2001
 
Terug naar inhoudsopgave