Waarheen in 2001?

De totale zonsverduistering van 21 juni 2001 is met een duur van ruim 3 tot 4 minuten een stuk langer dan die van 11 augustus 1999, die door honderdduizenden in Europa werd gezien. Maar deze langere duur komt met een prijs: we moeten er wel voor naar Afrika. 

Niet iedereen zal voor 3 à 4 minuten duisternis zo'n lange reis willen ondernemen, maar traditioneel is er een flinke groep eclipsliefhebbers die naar iedere totale verduistering afreist. Mogelijk zijn velen na 11 augustus 1999 zo enthousiast geworden dat ze ook naar Afrika willen. Maar een reis naar Afrika vergt wel een geheel andere voorbereiding dan een tripje in Europa.

Op onderstaande kaart is te zien hoe het pad van de totaliteit over Afrika loopt en hoe lang de eclips overal duurt. Meer gedetailleerde informatie is te vinden op de website van Fred Espenak. Wie echter de laatste tijd het nieuws gevolgd heeft, weet dat het in deze regio niet altijd veilig zal zijn. 
Angola valt door de burgeroorlog eigenlijk direct af, hoewel de klimatologische omstandigheden perfect zijn. Ook het westen van Zambia valt af, omdat rebellen uit Angola hier regelmatig huishouden. Het oosten van Zambia is goed te bezoeken en een eclipsreis in dat gebied is mooi te combineren met een safari-vakantie. Dit geldt ook voor Zimbabwe, dat een redelijke touristische infrastructuur heeft. De meeste groepsreizen die worden georganiseerd zullen hier naartoe  gaan. Weliswaar is de situatie in Zimbabwe nu (voorjaar 2000) ook onrustig, maar dat hangt waarschijnlijk samen met de aanstaande verkiezingen. 
Mozambique is het land met de meeste bewolking bij deze eclips. Bovendien is het land onlangs zwaar getroffen door overstromingen, dus niet het beste reisdoel. Wie de eclips wil waarnemen vlak voor zonsondergang -- wat zeer fotogeniek is -- moet naar Madagascar. Maar de waarneemomstandigheden zijn bij laagstaande zon niet ideaal en er is een redelijke kans op bewolking. Ook Madagascar is onlangs getroffen door orkanen en overstromingen. 

Zambia en Zimbabwe

De meeste eclipsreizigers zullen naar het oosten van Zambia en Zimbabwe gaan. Een eclipsvakantie in dit gebied kan o.a. worden gecombineerd met safari's, een boottocht op de Zambezi rivier en een bezoek aan de imposante Victoria watervallen. Diverse groepsreizen zullen naar dit gebied worden georganiseerd, maar met de hulp van een goed reisbureau kunt u vast ook uw eigen reis plannen. Wacht echter niet te lang: veel van de beschikbare hotelruimte is al gereserveerd door vooral Amerikaanse eclipstouristen!

De Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde, die in 2001 precies 100 jaar bestaat, viert dat met twee eclipsreizen. Zie voor meer details de speciale pagina's van de NVWS

Andere eclipsreizen:

  • Verre reizen specialist Baobab heeft haar rondreizen in Afrika aangepast in de eclipsperiode. 
  • Waecicu Tours uit Heerhugowaard biedt diverse mogelijkheden voor een eclipsreis naar Zimbabwe. 
  • Djoser heeft ook haar Afrika-reizen aangepast aan de eclips.
Thuis kijken

Het Exploratorium science museum in San Francisco wil live videobeelden op Internet vertonen. Zie: http://www.exploratorium.edu/eclipse

Tekst: Edwin Mathlener.

Kaart 2001
Kaart van het eclipspad over Afrika op 21 juni 2001, berekend door Fred Espenak. Het langste duurt de eclips aan de westkust, maar een groot deel van het totaliteitsgebied is niet echt veilig om naartoe te reizen. Zimbabwe en het oosten van Zambia zijn wellicht de beste bestemming.

 
Terug naar inhoudsopgave