Foto's 3 oktober 2005

Op maandag 3 oktober was er vanuit Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Van ca. 9.54 tot 12.33 trok de maan voorbij de zon. Omstreeks 11.06 was de zon maximaal verduisterd en ging zestig procent van haar diameter achter de maan schuil. Vanuit een smalle band die liep over Portugal, Spanje, Afrika en de Indische Oceaan was een ringvormige zonsverduistering te zien (zie de kaart gemaakt door Fred Espenak).
Dankzij het mooie weer hebben veel mensen het verschijnsel goed kunnen zien. Velen hebben ons foto's gestuurd, waarvoor onze hartelijke dank.


peterdenhartog.jpg
De Utrechtse astronomen Peter den Hartog en Cees Bassa namen de eclips waar vanuit Madrid, waar Peter deze fraaie fotoserie maakte van de voortgang van de eclips. Op 7 oktober was dit Astronomy Picture of the Day. Meer van zijn foto's staan op zijn website.

ceesbassa2.jpg
Cees Bassa maakte deze mooie meervoudig belichte foto.

ceesbassa.jpg
Gemma Janssen, de vriendin van Cees Bassa, fotografeerde de camere obscura-beeldjes van de ringvormige eclips in de schaduw van een boom. Meer foto's van Cees en Gemma staan op Cees' website.

hpbekedam.jpg
Ook H.P. Bekedam zag de eclips vanuit Madrid, waar hij foto's maakte van het geprojecteerde zonsbeeld.

roberthoetink.jpg
Robert Hoetink uit Enschede maakte deze sfeervolle montage. De foto linksonder is gemaakt om 10.00 uur en de volgende beelden zijn stapsgewijs gemaakt om de 16 minuten.

jeroenhappel.jpg
Jeroen Happel uit Drunen maakte deze foto van de bijna maximaal verduisterde zon.

georgekist.JPG
George Kist uit Rotterdam gebruikte kleurennegatieffilm om de zon te filteren. Leuk voor een plaatje, maar kijk zo nooit met je ogen naar de zon. Moderne fotografische film laat te veel gevaarlijke straling door.

hansvansteenbeek.jpg
Hans van Steenbeek uit Ede gebruikte CD's om het zonlicht te filteren voor de foto. Ook die liever niet gebruiken om door te kijken met je eigen ogen.

pieterjanbregman.jpg
Pieter Jan Bregman uit Aplhen aan den Rijn maakte foto's net op tijd voordat er een gigantisch wolkendek voor de zon schoof. Maar juist de wolken geven wel diepte aan zo'n plaatje.

paulremmelts.jpg
Paul Remmelts uit Almelo demonstreert hoe de zon geprojecteerd kan worden achter een kijker. Meer foto's staan op zijn website.

robstekelenburg.jpg
Rob Stekelenburg uit Enschede schrijft over deze foto: "Omdat de zon zelf wat 'saai' was (geen zonnevlekken), heb ik ook foto's genomen van een nabije electriciteitsmast waarin een groep spreeuwen zat."

henkmaris.jpg
De leerlingen van Henk Maris van 't Startblok in Donkerbroek gebruikten lasmaskers om veilig naar de zon te kijken.

olafhaverink.jpg
Olaf Haverink woont op Ibiza en kon daar een mooie ringvormige verduistering zien. De foto is gemaakt zonder filters.

margadeweert.jpg
Marga de Weert uit Lelystad schrijft: "Hierbij een poging om de verduistering te fotograferen, door een gekleurd plastic en met sluierbewolking via een schaaltje water."

cdesnaijer.jpg
Cor de Snaijer uit Elburg stuurde deze foto, die toont hoe de sectie ANW van zijn school hun kijker had opgesteld op een pleintje waardoor ook anderen mee konden kijken. Meer foto's staan op zijn website.

marceljagt2.jpg
Marcel Jagt zag de eclips ringvormig vanuit Parque Juan Carlos I te Madrid.

marceljagt1.jpg
Nog een foto van Marcel Jagt: in de schaduw onder een boom geeft het camera obscura-effect mooie beeldjes van de bijna geheel verduisterde zon.

johanopdendries.jpg
Johan op den Dries maakte diverse mooie foto's door de wolken, maar deze foto van een vliegtuig voor de zon, kort voor de verduistering begon, is ook heel opmerkelijk.

mvandenberg.jpg
M. van den Berg uit Bergschenhoek maakte deze mooie fotoserie van de verduistering.

andredeboer.JPG
André de Boer uit Utrecht zat op kantoor tijdens de verduistering. Maar ook met de schaduw van de zonwering kun je leuke proefjes doen. De schaduwranden zijn mooi rond vertekend door het camera obscura-effect.

hansbomers
Hans Bomers stuurde deze foto, gemaakt door de grote kijker van Sterrenwacht Halley in Heesch. Als bezoeker hield hij daar zijn digitale camera achter het oculair. Doordat de belichting goed is (niet overbelicht), is de randverzwakking van de zonneschijf te zien. Deze helderheidsafname aan de zonsrand wordt veroorzaakt doordat we daar minder diep in de fotosfeer kunnen kijken (schuin kijkend, kijk je net zo ver in het gas als midden op de zonneschijf, maar in werkelijkheid is dat dus veel minder diep; je ziet dan minder heet gas, dus de fotosfeer lijkt donkerder). Overigens sluit de fotograaf zelf niet uit dat de verzwakking in deze foto mede veroorzaakt is door lichtafname naar de rand van het beeldveld van de kijker.

marcoverstraaten.jpg
Marco Verstaaten maakte deze foto vanuit Muiden en maakte daarbij gebruik van een Coronado PST H-alfa kijker. Let op de protuberansen langs de zonsrand.

rijkjankoppejan.jpg
Rijk-Jan Koppejan maakte samen met reisgenoten deze opmerkelijke H-alfa opname van de ringvormige eclips in Madrid.

henkbril.jpg
Henk Bril maakte foto's (zie zijn website), maar deed ook temperatuurmetingen. Duidelijk is te zien dat het koeler werd tijdens het maximum.

Terug naar inhoudsopgave