Logo
 

Foto's gedeeltelijke verduistering 20 maart 2015

Logo

Voor de meeste waarnemers in Nederland waren de omstandigheden niet zo best. Toch ontvingen we nog redelijk wat foto's. We hebben geen foto's ontvangen van de totaal verduisterde zon van waarnemers die naar het noorden getrokken waren.


Edwin Mathlener, beheerder van deze site, was tijdens de verduistering op Sonnenborgh in Utrecht actief als rondleider. Het bleef hier heel lang bewolkt, dus uiteindelijk besloot hij om op zijn iPad de livestream vanaf Spitsbergen te zoeken, verzorgd door Slooh. Dat was met de PC met beamer niet gelukt, maar de iPad kreeg wel verbinding. Als snel zat een hele groep naar het kleine scherm te kijken en was zo getuige van de totaliteit.


Tijdens het maximum was de zon 8 seconden zichtbaar door de wolken, maar dat werd door veel mensen op Sonnenborgh gemist. Gelukkig werd de zon gedurende de laatste 10 minuten van de bedekking zichtbaar door de wolken en kon Edwin deze foto maken. Gewoon met de standaardzoomlens van zijn digitale reflex op 85 mm maar later wel met Photoshop uitgesneden.


Paul Dekkers is zowel vrijwilliger van Sonnenborgh als van de Leidse Sterrewacht. Hij maakte daar deze foto door de wolken.


Daan van Eijk is ook vrijwilliger op Sonnenborgh maar besloot naar buiten te trekken om de eclips te zien. Hij mailde: "Ik ben vanmorgen in de trein gestapt en heb geprobeerd een plek op te zoeken waar de bewolking brak. Dat lukte eigenlijk niet, maar vanuit de trein heb ik toch een paar mooie plaatjes kunnen schieten. Uiteindelijk ben ik rond half elf uitgestapt bij de Oostvaardersplassen en daar heb ik ook nog een aantal seconden de zon kunnen zien."
Deze foto van de zonnesikkel tussen de boomtakken vonden we erg sfeervol. Een geelfilter maakt het plaatje wat minder grijs.


Jan Klaassens schreef: "Dat was geluk hebben! Vrijwel op het hoogtepunt trok de lucht hier in Wateringen een heel klein beetje open. Gemaakt met Canon D50 en 400 mm tele."


Hans Hagebout maakte deze foto in Hoofddorp om 11.22. "Dit was de enige kans om er nog wat van te zien", aldus Hans.


Johan op den Dries bekeek de eclips in de buurt van Hommerts bij Sneek. Hij had het geluk om 3 keer kort de eclips kunnen zien.


Raymond Kamstra maakte deze foto. Hij schreef erbij: "A Golden Eclipse. Op het hoogtepunt van de verduistering... dan eindelijk een opklaring voor mijn eerste 'stralende' aanzicht. Gehuld in een gloeiende gouden mist..."
Meer foto's van staan op Flickr.


Hans van der Meer stuurt ons bijna met iedere eclips foto's toe. Hij meldt ons: "Ik heb de totale zonsverduistering meegemaakt aan boord van vlucht AB1234. Start en eindpunt van deze vlucht was Dusseldorf. Deze vloog ten noorden van de Faroer Eilanden en werd daar 'ingehaald' door de schaduw van de maan. Het was een spectaculair gezicht om de maanschaduw op het onderliggende wolkendek aan te zien komen. Doordat we 'meevlogen' met de schaduw van de maan hadden we 3 minuten en 39 seconden totaliteit, zo'n 50 seconden meer dan het maximum op het aardoppervlak. Aan de linkerkant van de foto is de planeet Venus zichtbaar." (N.B. Op deze verkleinde reproductie is Venus lastig te zien, maar klik hier voor een grotere versie.)


Jurjen Boersma uit Drachten zat in het zelfde toestel als Hans van der Meer. Hij maakte deze foto tegen het einde van de totaliteit, waarbij de schaduw van de maan zeer goed op de wolken te zien is. De camera was een Olympus E-410 ingesteld op 800 iso, 1/60 sec. en een brandpuntafstand van 14mm.


Deze foto is gemaakt vanaf het dak van de sterrenwacht te Rijswijk door Fabian van den Burg uit Den Haag.


Marco Lamers uit Nijverdal stuurde ons deze mooie serie. Hij schrijft erbij: "Al lang keek ik uit naar deze zonsverduistering, maar had helaas niet de gelegenheid om naar de totaliteitszone af te reizen, maar de weerkaarten voor Duitsland zagen er heel goed uit. 's Nachts rond 4 uur vertrok ik richting Frankfurt am Main in dichte mist en zwaar bewolkt weer maar vlak na het Taunus gebergte trok de hemel ineens helemaal open en was het een prachtige lenteochtend. Bij het dorpje Breckenheim kon ik op een appelboomgaard genieten van een super mooie verduistering zonder een wolkje te hebben gezien en rond het maximum werd het ineens een stuk kouder en ook het licht werd een stuk fletser, net of iemand aan een dimmer draaide; kortom een hele bijzondere ervaring! Alle foto's zijn gemaakt met een Maksutov F/10 1000 mm telelens met Nikon D3100. De belichting bedroeg 1/50 seconde."


A.J.M. Schipperijn uit Noordwijk zag de zon dwars door het wolkendek en maakte snel wat foto's.


Hans de Zwart bekeek de eclips vanaf Vliegveld Hilversum en kom het verschijnsel door de wolken heen redelijk volgen. Hij stuurde ons enkele foto's waaronder deze van het maximum, gemaakt met een Canon Eos 700D en Sigma 18-250 mm objectief.


Arjen Hofland uit Kwintsheul ging gewoon naar zijn werk in De Lier maar wel met eclipsbril en camera mee. Het bleef de hele tijd bewolkt, dus hij kon gewoon doorwerken, maar tegen het eind van de eclips werden de wolken dun genoeg om de deels verduisterde zon te zien.Website ontwikkeling: Edwin Mathlener
© 1999-2013 Stichting 'De Koepel'; © 2014-2024 Edwin Mathlener.