Logo
 

Foto's totale zonsverduistering 8 april 2024

Logo

Sinds 1999 publiceren we foto's en soms ook korte verslagen op deze site. Wil je foto's met ons delen, mail deze dan naar eclips at edwinmathlener.com. We kunnen niet alles plaatsen maar de mooiste, leukste, interessantste laten we hieronder graag zien. Wil je kans maken om je foto's ook in druk terug te zien, stuur ze dan in voor plaatsing in Zenit: "amateursactief at zenitonline.nl".

Edwin Mathlener, Junction, Texas

Samen met mijn zus Sylvia zag ik de eclips in Junction, Texas, helaas onder een deels bewolkte hemel. Dit was mijn vierde totale zonsverduistering en voor mijn zus haar tweede, na die van 2017 in Idaho. Net als in 2017 hadden we onze eigen reis gepland, maar voor de eclips sloten we ons een aantal dagen aan bij de groep van Eclipsreis.com. Het was in eerste instantie de bedoeling om de eclips te bekijken in Uvalde of Fredericksburg, vrijwel op de centrale lijn. Helaas hield het weer zich niet aan de statistieken voor 8 april: meestal is het dan in het noorden van de VS bewolkt en in Texas helder, maar dit keer was dat andersom. Een wolkenband strekte zich uit vrijwel parallel aan de centrale lijn. Maar aan de westkant van de totaliteitszone was het wat beter. We besloten daarom naar Junction te rijden, wat verder van de centrale lijn. Daar duurde de totaliteit een minuut korter, maar toch nog altijd ruim drie minuten. We konden met onze groep van ongeveer vijftig personen terecht op een grasveld naast de hangars van het lokale sportvliegveld. Daar verzamelden zich ook diverse andere waarnemers, waarvan sommigen met hun eigen vliegtuig kwamen ingevlogen.

Tijdens de partiële fase zag het er goed uit, maar kort voor totaliteit pakten de wolken zich samen. De diamantring was even goed te zien, evenals de corona, maar ik had geen tijd om meerdere opnamem te maken van de corona met verschillende belichtingstijden, zoals bij eerdere eclipsen. Door de bewolking was dat ook zinloos. Toch was de corona goed te zien door de wisselende bewolking, evenals een aantal mooie protuberansen. Aan de hemel schitterden Venus en Jupiter en aan de horizon was de eclipsschemering te zien. En juist door de bewolking was nu goed te zien hoe de maanschaduw aan kwam stormen en ook weer wegging.

Ik heb foto's gemaakt met mijn trouwe Canon EOS 600D camera met 70-300 mm zoomlens op 300 mm. De camera stond daarbij op een eenvoudig statief. De omgeving legde ik vast met mijn iPhone.


Klaar voor eerste contact
Al ruim voor eerste contact zaten we er er klaar voor.

Waarneemveld
Het waarneemveld bij het vliegveld van Junction.

Kort na eerste contact
Kort na eerste contact is de hemel nog redelijk helder en is de zon zeer helder. Je moest fotograferen door een goed filter.

De bewolking komt
Tijdens de partiële fase kwam er al meer bewolking op.

Even zag het er heel slecht uit
Even zag het er heel slecht uit.

Toch weer helder
Kort voor totaliteit scheen de zon weer mooi door een gat in de bewolking.

Maanschaduw komt eraan
Juist door de bewolking was indrukwekkend goed te zien hoe de maanschaduw op ons af kwam.

diamantring
De diamantring was ondanks bewolking mooi te zien.

chromosfeer
Kort voor totaliteit komt het rode licht van de chromosfeer langs de maanrand. Protuberansen worden nu goed zichtbaar.

totalitet
De corona was tijdens totaliteit mooi te zien, totdat de bewolking te dik werd. Op de foto is hij niet zo uitgebreid te zien als met het blote oog nog lukte.

Eclipsschemering
Aan de horizon is tijdens totaliteit de eclipsschemering te zien.

eind totaliteit in de wolken
Het einde van de totaliteit ging goeddeels verloren in de bewolking.

wolken als zonnefilter
Door de wolken kon je de zon ook fotograferen zonder zonnefilter.

weer helder
Tegen het einde van de partiële fase werd het weer helderder.

Sylvia Mathlener, Junction, Texas

Sylvia genoot vooral met het blote oog van de eclips en de omgeving en maakte met haar telefoon enkele mooie foto's.


De bewolkte hemel tijdens totaliteit
De bewolkte hemel tijdens totaliteit. Aan de horizon zien we de eclipsschemering en de lucht wordt daar ook al weer wat lichter.

Donkere wolken tijdens aan het einde van totaliteit.
Donkere wolken tijdens aan het einde van totaliteit. Dit soort wolken zaten er ook voor de zon zelf.

Wolken boven waarneemveld.
Tegen het einde van de verduistering zag de hemel er met wolken en eclipsschemering zeer indrukwekkend uit. De meeste waarnemers probeerden om een glimp op te vangen van het eind van de totaliteit.

Bas Baakman, ten noordoosten van Dallas, Texas

Bas Baakman bekeek de eclips vanaf de Turtle Pond Campground, net ten noordoosten van Dallas, Texas. Het begon heel slecht met bewolking die ochtend. Echter kwamen er gedurende de eclips steeds meer gaten in de bewolking en tijdens de totaliteit hadden ze een vrijwel stralend (donker)blauwe lucht, op wat sluierbewolking na, maar dat gaf geen hinder voor het zicht.


Wolken rond de verduisterde zon.
Ondanks de bewolking kon Bas de totaal verduisterde zon goed zien.

Totaliteit.
De totaal verduisterde zon met corona.


Bas maakte deze leuke video waarop we de wolken zien voorbij de totaal verduisterde zon zien jagen.

Stuur foto's in!

Jouw foto's ook op deze pagina? Stuur ze in naar "eclips at edwinmathlener.com".

Wil je je foto's mogelijk ook in druk terugzien, stuur ze dan in voor plaatsing in Zenit: "amateursactief at zenitonline.nl".


Website ontwikkeling: Edwin Mathlener
© 1999-2013 Stichting 'De Koepel'; © 2014-2024 Edwin Mathlener