Logo
 

Totale zonsverduistering 21 augustus 2017


Logo

Dit is de eerstvolgende totale zonsverduistering waar heel veel liefhebbers naar uitkijken: een eclips in de zomer midden in de Verenigde Staten! Niet alleen zullen zeer veel Amerikanen hun best doen om in het eclipspad te komen, maar ook veel buitenlandse toeristen zullen deze gelegenheid aangrijpen voor een bezoek aan de VS.

De grootste duur van de totaliteit van deze eclips is 2 m 40 s in de staat Kentucky. Maar zelfs twee minuten aan de westkust van de VS is nog interessant. Het eclipspad loopt van west naar oost, van Oregon over Idaho, Wyoming, Nebraska, Kansas, Missouri, Kentucky, Tennessee, naar South Carolina, en passeert daarbij toeristisch interessante plaatsen als Yellowstone National Park en Nashville.

Qua omstandigheden doet deze eclips denken aan die van 11 augustus 1999 in Europa: in de zomer dwars over een (redelijk) dichtbevolkt continent met goede autoverbindingen. Het is dus mogelijk om een interessante plek uit te zoeken, maar eventueel uit te wijken naar een andere plek met beter weer. Ook sterrenkundig zijn er overeenkomsten: beide eclipsen behoren tot dezelfde Saroscyclus.

kaart eclips augustus 2017

Bovenstaande figuur toont het zichtbaarheidsgebied van de zonsverduistering van 21 augustus 2017. Het pad van de totale eclips begint ten westen van de VS, loopt dan dwars over Noord-Amerika, tot ver voorbij de oostkust. Aan weerszijden van het totaliteitspad is een veel breder gebied waar de zon slechts gedeeltelijk verduisterd wordt. De noordelijke grens van dit gebied loopt over het Noordpoolgebied. De zuidelijke grens loopt over Zuid-Amerika. De lichtblauwe lijnen verbinden de plaatsen waar de grootte van de eclips respectievelijk 80, 60, 40 en 20 procent bedraagt. De tijdstippen bij de groene lijnen geven aan wanneer de eclips daar maximaal is. Deze tijd is gegeven in UT; dat is 2 uur vroeger dan de zomertijd in Nederland. In de twee rode ovale gebieden is slechts een deel van de eclips te zien. In het linkerovaal is het einde van de eclips te zien, maar niet het begin. De zon komt er tijdens de zonsverduistering op. In het rechterovaal is wel het begin van de verduistering te zien, maar niet het einde, omdat de zon er tijdens de verduistering ondergaat. (Illustratie: F. Espenak/NASA)

detailkaart VS eclips augustus 2017

Kaart van het eclipspad over de Verenigde Staten. (Illustratie: GreatAmericanEclipse.com)

Gedetailleerde kaarten van het eclipsgebied vind je op deze NASA-website.

Animatie

Onderstaande animatie, gemaakt met het programma Starry Night, toont hoe de schaduw van de maan over de aarde beweegt. We bekijken het vanaf een punt iets naast de zon, zodat we eerste de maan voor de aarde zien passeren, gevolgd door zijn schaduw op het oppervlak van de aarde.

Waar schijnt de zon?

wolkenbedekking in augustus 2017

Bovenstaande kaart toont de gemiddelde bedekking door wolken in augustus, berekend over de periode 2002-2016. In deze kaart staat blauw voor kleine kans op bewolking en rood voor een grote kans. Je ziet dat de kans op goed zicht veel beter is in het westen van de VS dan in het oosten. Een grotere versie staat hier. De maker, Jay Anderson, geeft op zijn eigen website ook gedetailleerde weerkundige informatie over de staten waar de eclips te zien is: eclipsophile.com. (Illustratie: Jay Anderson; Data: MODIS Satelliet, NASA's GSFC)

Op reis voor totaliteit?

Naar deze eclips worden de nodige groepsreizen georganiseerd, o.a. door SNP en Djoser. Er zijn ook altijd clubs van amateurs die zelf een mooie reis organiseren, zoals de reis van Eclipsreis.com. Maar de Verenigde Staten zijn ook prima op eigen houtje te bezoeken, mits je kunt beschikken over een eigen (huur)auto. Met eigen auto heb je de vrijheid om zelf je route te kiezen. Ook campers zijn populair in de VS, maar er is een forse run geweest op deze voertuigen. Normale huurauto's blijven waarschijnlijk tot kort voor de eclips beschikbaar. In de eclipszone zijn hotels en huisjes intussen volgeboekt, vaak tegen twee tot drie keer de normale prijs. Toch worden mensen opgeroepen om zo veel mogelijk al een of twee dagen voor de eclips ter plaatse te zijn om verkeersdrukte op de dag zelf te voorkomen. Kamperen schijnt een goede optie te zijn, want er zijn veel extra kampeerterreinen ingericht om bezoekers op te vangen.

Meer informatie

Eclipsdeskundigen Fred Espenak en Jay Anderson publiceerden vele jaren zeer gedetailleerde NASA-eclipse bulletins, maar toen Espenak in 2009 met pensioen ging, hielden deze op. Voor deze eclips hebben ze in eigen beheer een bulletin gemaakt met zeer gedetailleerde informatie voor alle locaties, waaronder meer dan duizend steden. Dit bulletin is bij hen te bestellen in een zwartwit en een kleurenversie.

Zeer veel informatie is te vinden op deze uitgebreide websites:
GreatAmericanEclipse.com
NASA 2017-eclipswebsite
Eclipse2017.org
Solar Eclipse Accross America, van de American Astronomical Society (AAS), de Amerikaanse organisatie voor beroepsastronomen.

Online kijken

Deze eclips is ook online te zien. Een bekend adres voor sterrenkundige 'live streams' is Slooh, die deze eclips zullen volgen vanuit Stanley in Idaho. Maar er zijn veel meer organisaties actief. Google voor actuele informatie op: live stream eclipse 2017

Stuur foto's in!

Net als bij eerdere eclipsen willen we ook dit keer leuke foto's op deze site plaatsen. Jouw foto er ook bij? Stuur hem in naar "eclips at edwinmathlener.com".
Wil je je foto's mogelijk ook in druk terugzien, stuur ze dan in voor plaatsing in Zenit: "amateursactief at zenitonline.nl".


Website ontwikkeling: Edwin Mathlener
© 1999-2013 Stichting 'De Koepel'; © 2014-2024 Edwin Mathlener