Logo
 

Ringvormige zonsverduistering 26 februari 2017

Logo

Een ringvormige zonsverduistering is niet zo indrukwekkend als een totale verduistering: de corona blijft achterwege, maar een ringvormige zon is ook een bizar gezicht. Zeer de moeite waard om eens te gaan bekijken. Deze verduistering is te zien vanuit het zuiden van Chili en Argentinië, maar ook vanuit Angola. Met een duur van minder dan een minuut is deze wel wat aan de korte kant...

kaart eclips februari 2017

Bovenstaande afbeelding toont het zichtbaarheidsgebied van de verduistering. De blauwe strook in het midden is het gebied waarin de eclips volledig ringvormig zal zijn. Aan weerszijden ervan ligt een veel breder gebied van waaruit een gedeeltelijke verduistering te zien is. De noordelijke grens van dit gebied gaat over Peru, Bolivia en Brazilië, de zuidelijke over Antartica. De lichtblauwe lijnen verbinden de plaatsen waarvoor de grootte van de eclips respectievelijk 80, 60, 40 en 20 procent bedraagt. De tijdstippen bij de groene lijnen geven aan wanneer de eclips daar maximaal is. Deze tijd is gegeven in UT; dat is 1 uur vroeger dan de wintertijd in Nederland. In de twee rode ovale gebieden is slechts een deel van de eclips te zien. In het linkerovaal is het einde van de eclips te zien, maar niet het begin. De zon komt er tijdens de zonsverduistering op. In het rechterovaal is wel het begin van de verduistering te zien, maar niet het einde, omdat de zon er tijdens de verduistering ondergaat. (Illustratie: F. Espenak/NASA)

Kijk hier voor een detailkaart met aanvullende informatie.

Op reis voor totaliteit?

Het zuiden van Zuid-Amerika is voor de liefhebber een interessante reisbestemming en wellicht prettiger dan Angola. Het is daar dan ook zomer met waarschijnlijk een redelijke kans op goed weer. Er worden ook voor deze bestemming weer groepsreizen aangeboden, o.a. door Astroreizen.com en Eclipsetours.com.

Online kijken

Deze eclips zal vast ook weer online te zien zijn. Een bekend adres om deze 'webcasts' te vinden is Slooh.
Update 5 maart 2017: Slooh heeft intussen deze film gepubliceerd:


Website ontwikkeling: Edwin Mathlener
© 1999-2013 Stichting 'De Koepel'; © 2014-2023 Edwin Mathlener