Logo
 

Totale zonsverduistering 8 april 2024

Logo

Dit was een totale zonsverduistering waar heel veel liefhebbers naar uitkeken: een eclips in het voorjaar midden in de Verenigde Staten en Mexico! Niet alleen deden zeer veel inwoners van deze landen hun best om in het eclipspad te komen, maar ook veel buitenlandse toeristen grepen deze gelegenheid aan voor een bezoek aan de VS of aan Mexico. De informatie hieronder was ter voorbereiding op de eclips en is nog geschreven in de toekomstige tijd.

De grootste duur van de totaliteit van deze eclips is 4 m 28 s in Mexico, maar in Texas, in het zuiden van de VS, is dat hooguit enkele seconden korter. Meer naar het noordoosten neemt dit af tot ongeveer 3 1/2 minuut. Daarmee is deze zonsverduistering aanzienlijk langer dan de vorige Amerikaanse eclips van 21 augustus 2017, die maximaal 2 m 40 s duurde. Het eclipspad loopt van zuidwest naar noordoost over het Noord-Amerikaanse continent: van de westkust van Mexico, naar het noordoosten van dat land, over de grens naar Texas, verder omhoog naar Oklahoma, Arkanas, Missouri, Tenesse, Kentucky, Illinois, Indiana, Michigan, Ohio, Pennsylvania, Ontario (Canada), New York, Quebec (Canada), Vermont, New Hampshire en Maine. Hierna loop het eclipspad verder over de Canadese provincies New Brunswick, Prince Edward Island, en ten slotte New Foundland.

Onderweg komt het pad van de totaliteit over of in de buurt van diverse grote en middelgrote steden: Mazatlan, Durango, San Antonio, Austin, Waco, Dallas, Fort Worth, Texarkana, Houston, Broken Bow, Little Rock, Indianapolis, Memphis, Toledo, Cleveland, Akron, Cincinnati, Columbus, Youngstown, Detroit, Erie, Hamilton, St. Catharines, Ontario, Buffalo, Rochester, Syracuse, Quebec City.

Qua omstandigheden is deze eclips anders dan de vorige grote Amerikaanse eclips. Hij valt in het voorjaar en niet in de zomer, dus is in de noordelijke staten de kans op mooi weer kleiner dan in het zuiden. Maar ook deze eclips loopt dwars over een (redelijk) dichtbevolkt continent met goede autoverbindingen. Het is dus mogelijk om een interessante plek uit te zoeken, maar eventueel op het laatste moment uit te wijken naar een andere plek met beter weer.

De volgende totale zonsverduistering die van kust tot kust zichtbaar zal zijn in Noord-Amerika is pas weer in 2045.

kaart eclips april 2024

Bovenstaande figuur toont het zichtbaarheidsgebied van de zonsverduistering van 8 april 2024. Het pad van de totale eclips begint ten zuidwesten van Mexico, op de Stille Oceaan, loopt dan dwars over Noord-Amerika, tot voorbij de oostkust. Aan weerszijden van het totaliteitspad is een veel breder gebied waar de zon slechts gedeeltelijk verduisterd wordt. De noordelijke grens van dit gebied loopt over Alaska. De zuidelijke grens loopt over het noorden van Zuid-Amerika. De blauwe lijnen verbinden de plaatsen waar de grootte van de eclips respectievelijk 80, 60, 40 en 20 procent bedraagt. De tijdstippen bij de groene lijnen geven aan wanneer de eclips daar maximaal is. Deze tijd is gegeven in UT; dat is 2 uur vroeger dan de zomertijd in Nederland. In de twee rode ovale gebieden is slechts een deel van de eclips te zien. In het linkerovaal is het einde van de eclips te zien, maar niet het begin. De zon komt er tijdens de zonsverduistering op. In het rechterovaal is wel het begin van de verduistering te zien, maar niet het einde, omdat de zon er tijdens de verduistering ondergaat. (Illustratie: Fred Espenak, Nederlandse bewerking Edwin Mathlener)


detailkaart Noord Amerika april 2024

Kaart van het eclipspad over Noord-Amerika. (Illustratie: Michael Zeiler, GreatAmericanEclipse.com). Een grotere versie staat hier.

Gedetailleerde kaarten van het eclipsgebied vind je op GreatAmericanEclipse.com, eclipse2024.org (dynamische kaart), nationaleclipse.com en dynamische kaart van Xavier M. Jubier.

De American Astronomical Society heeft een speciale app uitgebracht met o.a. interactieve kaarten en informatie over het waarnemen van een totale zonsverduistering. Zie Totality Beschikbaar voor iOS en Android.

Waar schijnt de zon?

wolkenbedekking in april 2024

Bovenstaande kaart toont de gemiddelde bedekking door wolken in april, berekend over de periode 2000-2020. In deze kaart staat blauw voor kleine kans op bewolking en rood voor een grote kans. Je ziet dat de kans op goed zicht veel beter is in Mexico en Texas dan meer naar het noordoosten. Een grotere versie staat hier. De maker, Jay Anderson, geeft op zijn eigen website ook gedetailleerde weerkundige informatie over de staten waar de eclips te zien is: eclipsophile.com. (Illustratie: Jay Anderson; eclipspad: Fred Espenak; satellietdata: NASA)

Op reis voor totaliteit?

Naar deze eclips worden een aantal groepsreizen georganiseerd, o.a. door SNP (Texas) en Djoser (Mexico). Er zijn ook altijd clubs van amateurs die zelf een mooie reis organiseren, zoals de reis van Eclipsreis.com en Eclipsreizen.org van Sterrenwacht Urania (volgeboekt). De groepsreis van Patiperra naar Mexico gaat niet door, maar deze organisatie biedt nu wel een zelfstandige reis van 10 dagen aan naar de eclips.

Maar vooral de Verenigde Staten zijn ook prima op eigen houtje te bezoeken, mits je kunt beschikken over een eigen (huur)auto. Met een eigen auto heb je de vrijheid om zelf je route te kiezen. Ook campers zijn populair in de VS, maar er zal een forse run zijn op deze voertuigen. Normale huurauto's blijven waarschijnlijk tot kort voor de eclips beschikbaar. In de eclipszone zijn hotels en huisjes meestal snel volgeboekt, vaak tegen twee tot drie keer de normale prijs. Het is verstanding om al een of twee dagen voor de eclips ter plaatse te zijn om verkeersdrukte op de dag zelf te voorkomen. Kamperen is waarschijnlijk ook een goede optie te zijn, want er worden waarschijnlijk weer extra kampeerterreinen ingericht om bezoekers op te vangen.

Meer informatie

Eclipsdeskundigen Fred Espenak en Jay Anderson publiceerden vele jaren zeer gedetailleerde NASA-eclipse bulletins, maar toen Espenak in 2009 met pensioen ging, hielden deze op. Voor deze eclips hebben ze in eigen beheer een bulletin gemaakt met zeer gedetailleerde informatie voor alle locaties, waaronder honderden steden. Dit bulletin is bij hen te bestellen in een zwartwit en een kleurenversie.

Zeer veel informatie is te vinden op deze websites:
GreatAmericanEclipse.com
nationaleclipse.com
eclipse2024.org
Solar Eclipse Accross America, van de American Astronomical Society (AAS), de Amerikaanse organisatie voor beroepsastronomen.
Engels Wikipedia artikel
Nederlands Wikipedia artikel

Online kijken

Deze eclips is zeker ook weer online te zien. Google voor actuele informatie op: live stream eclipse 2024

Stuur foto's in!

Net als bij eerdere eclipsen plaatsen we ook dit keer leuke foto's op deze site . Jouw foto's er ook bij? Stuur ze in naar "eclips at edwinmathlener.com".

Bekijk de foto's.

Wil je je foto's mogelijk ook in druk terugzien, stuur ze dan in voor plaatsing in Zenit: "amateursactief at zenitonline.nl".


Website ontwikkeling: Edwin Mathlener
© 1999-2013 Stichting 'De Koepel'; © 2014-2024 Edwin Mathlener