Foto's en waarnemingen 2001

Pakweg drie weken na de zonsverduistering begonnen de eerste foto's van Nederlandse eclipsreizigers binnen te komen bij onze redactie. De meeste reizen naar Afrika duurden 2 à 3 weken en de eclips viel voor de meeste mensen in het begin van de trip. Na thuiskomst moesten de films nog ontwikkeld worden en de mooiste foto's ingescand. De eerste resultaten zijn prachtig en de verslagen enthousiast. Maar ook deze eclips was weer veel te kort, volgens alle liefhebbers. Maar in deze beperkte duur schuilt waarschijnlijk de magie van het verschijnsel. 

Inge Hagens

Bram Jacobse en Inge Hagens kwamen thuis met deze fraaie foto (links). Ze zijn ervaren Afrika-reizigers en verslagen en foto's van hun reizen zijn te vinden op hun website Bram en Inge in Afrika.

Eclipserie Cees Bassa

Cees Bassa, student sterrenkunde uit Utrecht, ging samen met studiegenoten naar Afrika en keerde terug met deze prachtige compositie foto (rechts). Meer informatie is te vinden op zijn website. Op 11 juli 2001 was dit de Astronomy Picture of the Day! We feliciteren Cees graag met deze uitverkiezing.
 


Kinderen en de eclipsUrijan Poerink van Sterrenwacht Halley stuurde ons het volgende verslagje: "De groep bestond uit Anton en Maria Valks, René en Wilma Esser en mijzelf en is op eigen gelegenheid naar Zimbabwe gereisd. Daar hebben we in het plaatsje Nyamapanda op de grens met Mozambique op de centrale lijn de eclips waargenomen en wel onder ideale omstandigheden -- geheel onbewolkt -- en op een locatie waar we goed zicht hadden in de richting waaruit de schaduw zou komen. Het was weer een geweldige belevenis! Binnen de kortste keren werden we omringd door nieuwsgierige omwonenden, vooral kinderen. René Esser vertelde hen wat er ging gebeuren en liet hen door een eclipsbril naar de Zon kijken (zie bijgaande foto)."

Deze foto's van de eclips zijn door Urijan gemaakt met een 400 mm telelens met 2x converter en een Kodak Elite Chrome diafilm 400 ASA. Gebruikte diafragma: 8. Belichtingstijden achtereenvolgens: 1/8 sec (met corona); 1/30 sec (diamanten ring einde totaliteit); 1/250 sec (diamanten ring einde totaliteit)


Peter Bus eclipsfotoPeter Bus eclipsfotoVeel NVWS-ers gingen mee met een van de twee reizen die door leden van deze vereniging werden georganiseerd. Deze foto's werden gemaakt door Peter Bus uit Groningen. Reinder Bouma en George Commelo kwamen ook terug met mooie foto's en zetten die op een eigen site. Bob Hogeveen werkt aan een website met foto's en verslagen van de NVWS-ers. 

Erik Schoute stuurde ons vanuit Kenya een verslag van zijn reis per 4WD naar de eclips. Zie de aparte pagina met dit verslag.

André van der Lek uit Utrecht ging ook per 4WD door zuidelijk Afrika. Zie de aparte pagina met zijn verslag.

Jan Bleeker heeft een site gemaakt met foto's van de eclips en een verslag. Vooral de sfeerfoto's van de waarneemplek zijn erg leuk.

Veel mooie foto's en een reisverslag zijn ook te vinden op de site van Willian en Petra Draisma.

Christiaan Klein Lebbink bouwde de website www.eclipsvakantie.nl  met reisverslagen uit 1999 en 2001.

Voor een verslag met mooie foto's van de bekende 'eclips chaser' Fred Espenak kunt u hier terecht.

Veel eclipsfoto's van 1999 zijn opgenomen in onze fotogalerij 1999.
 

Terug naar inhoudsopgave