Fotogalerij 1999


Na de eclips zijn we overspoeld met honderden foto's en verslagen van eclipsgangers. Variërend van trieste mislukkingen tot volslagen succesverhalen. Veel foto's zijn geplaatst op deze website en in de september en november nummers van Zenit.
Behalve de foto's die de verschillende eclipsgangers ons hebben toegestuurd, staan er in veel gevallen nog (veel) meer foto's op hun websites. Zie de pagina met links.

Naar pagina2345678
 

Een video-capture compilatie van opnamen die René Hartmann maakte te Vouziers, ca. 50 km ten noordoosten van Reims nabij de centrale lijn van de eclips. De video-opnamen zijn gemaakt met een Sony Hi8 camcorder op statief.

Foto van de totaal verduisterde zon door Gert Jan Kole gemaakt vanaf een heuvel tussen Reims en Voizier (Frankrijk). De fotograaf had geluk: precies op het juiste moment klaarde de lucht!

Ook Gerrit Gerritsen had geluk. Hij bekeek de eclips vanuit Baden-Baden (Duitsland), waar her slechts twee minuten voor de totaliteit opklaarde. De foto, gemaakt door een 20-cm telescoop, toont fraai het diamantring-effect en enkele mooie protuberansen (lilakleurig).

Twee fraaie telescoopopnamen, gemaakt door Marco Verstraaten met een 80-mm lenzenkijker. Ook hier, in de omgeving van Metz, brak de bewolking net op tijd. De bovenste opname toont het zogeheten parelsnoer: zonlicht dat via enkele dalen aan de rand van de maan de aarde weet te bereiken.  De onderste laat de (lilakleurige) chromosfeer en protuberansen zien.

Ook vanuit Nederland zijn prachtige opnamen gemaakt van de (gedeeltelijk) verduisterde zon. Bovenstaande is gemaakt door Arjan van 't Hoff, die de foto maakte vanuit het Zuiderpark in Rotterdam. Hij gebruikte daarbij een digitale camera.

Deze foto toont de gedeeltelijk verduisterde zon bij het torentjevan het provinciehuis te Groningen. De opname is gemaakt door Jur Bosboom uit Muntendam.

Paul Davenne maakte deze (digitale) opname van de gedeeltelijk verduisterde zon vanuit Capelle a/d IJssel. Met enige moeite is een grote zonnevlekkengroep te zien.

Naar pagina2345678
 
Terug naar inhoudsopgave Maanschaduw vanuit de ruimte