Fotogalerij (3)

 

Naar pagina12345678
 

Robert Kater stuurde ons deze foto van een projectie van de gedeeltelijk verduisterde zon. Hij heeft de eclips met twee videocamera's vastgelegd en ook visueel bekeken met zijn Newton-telescoop. Met name dat laatste is belangrijk: ZIEN is belangrijker dan fotograferen of filmen.

Tjakko Hoeve maakte deze mooie compilatie van de eclips met behulp van foto's die hij vanuit een zwaar bewolkt Thionville (Frankrijk) nam. De totaliteit was slechts 15 seconden te zien, maar dat is beter dan niks! Op talloze plaatsen in West-Europa is de totale zonsverduistering bijna letterlijk in het water gevallen.

In het Duitse Karlsruhe voltrok zich een klein wonder, waarbij de eclips juist rondom de totaliteit eventjes te zien was. Walter Duif stuurde ons deze opname, die gemaakt is met de 15-cm lenzenkijker van de Volkssterrenwacht Karlsruhe.

Dezelfde verduistering, toch een heel ander aanzien. Beide opnamen zijn gemaakt door een 70-210 mm zoomlens met 2x converter. De fotograaf heet Maarten van der Meulen, die de eclips (tijdens een kleine opklaring) ten noordoosten van Reims (Noord-Frankrijk) aanschouwde. Het verschil tussen beide foto's zit 'm in de belichtingstijd: de tweede is langer belicht en toont dus een veel groter gedeelte van de (nog veel uitgestrektere) corona.

Naar pagina12345678
 
Terug naar inhoudsopgave Maanschaduw vanuit de ruimte