Fotogalerij (5)

Naar pagina 12345678

Enkele waarnemingen van Robert Wielinga van de afgelopen 'Sonnenfinsternis' kun je zien op zijn website.  Zoals je op deze serie opnamen kunt zien was het niet geheel helder (afgezien van de eerste 20 minuten). De corona en sterrenhemel vielen dan ook erg tegen,
maar de maan (of is het nu de zon?) was omrand met vele heldere en redelijk forse protuberansen. Door zijn kijker een prachtig gezicht! Maar het fraaist was de aanstormende maanschaduw te zien en de fraai gekleurde horizon tijdens de totaliteit.

Van Angelo Lamme van PublieksSterrenwacht Phoenix uit Lochem ontvingen we een reeks fraaie opnamen die hij maakte vanuit LeHavre in Frankrijk. Hier tonen we er drie, maar een compleet overzicht plus verslag vindt men op zijn website.

Niels de Jong was één van de gelukkigen bij wie de bewolking juist op het moment van totaliteit brak. Bijgaande foto's tonen de dreigende wolkenlucht boven het Franse plekje Grandpré. De foto's zijn gemaakt met een 70-300 mm zoomlens met automatische belichtingstijden. 

Eén van de weinige opnamen waarop de zonnevlekken te zien zijn, ontvingen we van Ching uit Amsterdam. De foto is genomen door middelmatig zware bewolking heen (20-cm Schmidt Cassegrain C8 op f/6.3, met een 2+ glasfilter van Thousand Oaks, sluitertijd 1/250 seconde.) De foto is gemaakt te Courcelles (bij Reims) in Frankrijk. 

Deze opname van Erwin Harkink toont een mooie overzicht van de bijzonder fraaie corona die tijdens deze eclips te zien was. De foto is gemaakt vanuit het Franse Saint Piere-en-Port . Leuk detail bij deze foto is de lichte rand bij de bewolking: het vage schijnsel is weerkaatst aardlicht! (300 mm (zoom)lens, diafragma 8, sluitertijd 4 seconden.) 

Op deze opname lijkt de zon te 'branden'. Fotograaf is Geert Albert Smant uit Zwolle, die de foto maakte vanaf een locatie tussen Laon en Reims (Frankrijk).

Nog een fraaie compositiefoto kregen we van Barto Veldhuis. De foto's zijn gemaakt met een 75-200 mm objectief met 2x converter: 400 mm effectief. Locatie: Thionville, Noord-Frankrijk. 
 

Naar pagina 12345678
 
Terug naar inhoudsopgave Maanschaduw vanuit de ruimte